Este comuna Cristian din judeţul Braşov, întinsă pe 28 de kilometri pătraţi, doar un punct pe harta ţării. Vechi sat săsesc, înființat în secolul al XIII-lea, păstrează şi astăzi amprenta coloniştilor germani în linia arhitecturală. Cu case impunătoare, cu grădiniţă şi şcoală ca în Vest, Cristian respiră confort şi bunăstare. Iar oamenii de aici spun că au toate condiţiile pe care şi le-ar putea dori.
Deși are puţin peste 4.000 de locuitori, cei din Cristian par să fi descoperit cum să facă treabă, având şcoală modernă, străzi asfaltate şi case cochete.
Iar reușita li se datorează și edililor locali care au înțeles ce înseamnă să lucrezi în slijba cetățeanului și au știut să atragă fonduri europene şi guvernamentale, dar şi bani de la agenţii economici. Astfel că, 70% din bugetul de peste 5 milioane de euro, pe 2018, al comunei vine din impozitele plătite de companii. La care se mai adaugă 7.600.000 de euro, bani europeni.
,,Nu ne-am bazat doar pe bugetul local, am încercat să obținem surse de finanțare și ne-a bucurat că am obținut finanțări pe proiecte – grădiniță, apă, canal – 3.700.000 euro, grădinița – 1.200.000 de euro, deci sunt sume importante care pot să conlucreze odată cu bugetul local să putem dezvolta comuna. Avem sursa financiară într-o oarecare măsură, dar vom lăsa, pe lângă proiectele europene, zonele de unde putem să accesăm fonduri pentru că nu dorim să stăm în spinarea cetățeanului cu impozitele. Practic sunt acum impozite minime și pentru persoane fizice și jurdicie pentru că nu e bine să încarci calul când căruța urcă dealul,” a declarat Gicu Cojoracu, primarul comunei Cristian, scrie Digi24.ro
Și investitori par mulțumiți de treaba făcută la Cristian de autoritățile locale.
Sorin Poteraș, directorul unei companii: Am găsit aici disponibilitate din partea autorităților locale, care s-a dezvoltat într-o colaborare strânsă pe parcursul istoriei noastre, noi ajungând la aproape 5.000 de angajați, cam cât are comuna Cristian în acest moment.
Pe lângă investitori, la Cristian ajung și foarte mulți turiști, chiar dacă turismul este unul mai mult de tranzit, decât local autoritățile încearcă să găsească soluții care să îi atragă și să îi mulțumească pe cei care ajung aici.
De asemenea, pe lângă toate celelalte avantaje pe care Cristianul le oferă, asigură şi locuri de muncă pentru oamenii de aici.
Sursa foto: rador.ro