Comuna în care se trăiește mai bine decât la oraș. Locuitorii au gaze, canalizare, pistă de biciclete și internet gratuit

Undeva în inima României, în mediul rural se trăiește exemplar, după un model japonez adoptat cu ambiție și determinare de săteni: "gunoiul este ceva intim, nu-l arunci unde-ți vine".

Rezultatele acestui stil de viață, care are la bază principiul „gunoiul este ceva intim, nu-l arunci unde-ți vine” au transformat comuna de poveste într-o așezare occidentală.

Minunea se întâmplă la Ciugud, o comună cu 3000 de locuitori aflată la 12 kilometri de Alba Iulia care deține recordul național de absorbție a fondurilor europene:16 milioane de euro în ultimii 10 ani.

Dacă ajungi aici nu ai cum să nu te minunezi și să nu îți tresalte sufletul de bucurie că se poate și la noi – rânduirea este parcă desprinsă dintr-un sat din străinătate deoarece străzile sunt asfaltate, trotuarele îngrijite, spaţiul verde şi copacii tăiaţi.

Datorită fondurilor europene și a dorinței de evoluție, ciugudenii au reușit să facă în ultimii zece ani cât ceilalți ar putea face în 50 de ani numai cu banii de la bugetul local: au pus asfalt (inclusiv pe drumurile care duc la câmp), au făcut reţea de gaze, canalizare, centru cultural și au pus internet gratuit. Pe un imaş unde cândva păşteau vacile s-a ridicat un parc industrial care angajează cam tot ce e mână de lucru în satele componente. De aici pleacă, inclusiv peste hotare, de la piese pentru mașini „made in Ciugud”, la carne gata condimentată pentru kebabul mâncat la Paris.

Acum, în zona industrială din Ciugud funcţionează companii din domenii diferite care au peste 700 de angajaţi, iar acestea aduc anual la bugetul comunei 2,5 milioane de lei. Aceasta a facut ca somajul în comună să fie aproape zero, iar pe listele de asistaţi social să figureaze doar două persoane.

Drumul nu a fost unul ușor, însă, dorința de mai bine i-a împins ușor dar sigur, spre evoluție. Primarul Gheorghe Damian, edil în localitate de aproape 16 ani a fost locomotiva care a făcut ca treaba să iasă bine. Acesta îşi aminteşte că, în 2000, când a fost ales prima dată, primul lucru pe care l-a facut a fost să transforme una dintre păşunile comunei în zonă industrială pentru investiţii, intrând din această cauză in conflict cu satenii, care l-au reclamat la DNA.

Primarul susţine că dezvoltarea comunei în următorii ani va fi stimulată şi de o investiţie aflată în derulare, prin care în Ciugud se construieşte unul dintre cele mai mari terenuri de golf din România.

Și asta nu e tot! Comuna s-a angajat ca, până în 2020, să reducă emisiile de carbon cu 20% astfel încât Ciugudul să devină o comună „verde”. O parte din iluminatul public este deja produs ecologic printr-o centrală eoliană şi cu ajutorul panourilor solare, investiţia fiind făcută tot cu bani europeni obţinuţi printr-un grant de la Guvernul Norvegiei.

Însa, cea mai inedită investiţie realizată de administraţia din Ciugud cu fonduri europene rămâne pista de biciclete, în lungime de câţiva kilometri care traversează o parte din comună. Iar planurile de dezvoltare ale ciugudenilor nu se opresc aici – în viitorul apropiat, Giugud va găzdui unul dintre cele mai mari terenuri de golf din România.

SURSA: antenasatelor.ro