Primul aeroport privat din România va fi construit pe aerodromul Alexeni

Primul aeroport privat din România. Planul de dezvoltare a unui aeroport privat, care implică o investiție de 400 de milioane de euro, a primit aprobarea oficială din partea autorităților. Astăzi, s-a semnat contractul de concesiune. Acesta va permite dezvoltarea acestui proiect de infrastructură aeriană privată, care va fi primul de acest fel în țara noastră.

Conform detaliilor furnizate de Consiliul Județean, planurile pentru noul aeroport includ un terminal pentru pasageri. Acesta va avea o suprafață de 30.000 de metri pătrați. În plus, va fi conceput pentru a servi anual aproximativ 6,5 milioane de călători.

Mai mult, va fi amenajat și un terminal de marfă. Va avea o suprafață de 20.000 de metri pătrați. Aici se estimează că vor fi manipulate peste 10.000 de tone de mărfuri pe an. De asemenea, se va construi o zonă de 30.000 de metri pătrați destinată reparației și întreținerii aeronavelor.

Pe lângă facilitățile principale ale aeroportului, se intenționează instalarea unui parc fotovoltaic. Scopul lui este de a asigura independența energetică a aeroportului, precum și construirea unei școli de aviație. Investitorii au în vedere, de asemenea, dezvoltarea unui hotel și a unei stații de tren în parteneriat cu CFR, alături de zone de agrement pentru pasageri și vizitatori, conform informațiilor furnizate de economedia.ro.

Aeroportul privat, primul din România, va fi edificat pe terenul aerodromului Alexeni, situat la o distanță de 66 de kilometri față de București.

„Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate.

Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, a transmis președintele Consiliului Județean Ialomiţa.

Suma alocată pentru investiția proiectată este de 400 de milioane de euro. Se estimează că proiectul va fi finalizat într-un interval de aproximativ patru ani.

Avant Airports și Automagistral-Pivden, companiile care asigură investiția

În 1954, s-a inaugurat aerodromul Alexeni pe o proprietate de 197,8 hectare, destinată în principal utilizării aviației în scopul protejării spațiului aerian din zona Bucureștiului și a localităților învecinate.

Aerodromul Alexeni este recunoscut pentru pista sa betonată, cea mai lată din România. Aceasta are o lățime de 80 de metri. De asemenea, aerodromul a fost locul unde s-a înființat primul și singurul regiment de elicoptere din România, activ timp de trei decenii, conform informațiilor obiectiv.net.

Pe de o parte, Avant Airports, compania lider în consorțiul investițional, este cunoscută pentru excelența sa în domeniul aeroportuar. Cu sediul în Mureș și înființată în 2016 sub numele de Perpetual Beta SRL, compania a demonstrat o creștere remarcabilă în afaceri în anul 2022, înregistrând venituri de 450.000 de lei, cu 76% mai mari față de anul precedent. Profitul a înregistrat și el o creștere semnificativă, atingând 236.000 de lei, dublu față de anul anterior.

Pentru dezvoltarea proiectului, Avant Airports a angajat o echipă de experți de elită din domeniul aviației civile, proveniți din peste 15 țări. Potrivit declarațiilor transmise de reprezentanții companiei, firma Avtomagistral-Pivden a fost desemnată să coordoneze execuția lucrărilor.

Avtomagistral-Pivden SRL este un jucător solid pe piață, fiind activă încă din 2004. Compania este specializată în proiectarea și construcția de autostrăzi, poduri, intersecții, precum și în dezvoltarea complexelor de aerodromuri și a structurilor hidraulice. Potrivit datelor din Opendatabot, proprietarul companiei este Oleksandr Boyko.

În ceea ce privește performanța financiară, rapoartele pentru anul 2023 indică faptul că Avtomagistral-Pivden SRL a înregistrat un profit net de 624,9 milioane de grivne ucrainene (echivalentul a aproximativ 73 de milioane de lei), iar veniturile au atins suma de 8,215 miliarde de grivne ucrainene (aproximativ 960 de milioane de lei).