Sub pretextul lipsei contractului intre societatile Rodipet si Ringier Romania in cursul ultimelor 36 de ore, Rodipet a trecut la un adevarat santaj comercial, interzicand distributia, transportul (?!?) si serviciile anexe de coletarie pentru toate publicatiile Ringier. De asemenea, au fost sistate livrarile de abonamente catre cititori.
Am asistat stupefiati la o explozie de ura si perfidie umana, in urma careia au fost refuzate in ultima clipa la transport 48.000 de TVmania si 20.000 de Libertatea. Directorul general al Rodipet este persoana care a orchestrat toata aceasta actiune, ocupandu-se personal in cursul noptii de blocarea acestor transporturi. De asemenea, in mod abuziv, aproximativ 20.000 de abonati ai produselor Ringier sunt pe cale sau nu si-au primit deja abonamentul contractat si achitat. Unul dintre subiectele noastre de disputa cu Rodipet este si faptul ca aceasta a inteles in toti acesti ani sa blocheze banii pe abonamente, platind cu mari intarzieri sau deloc. In toata aceasta problema este implicata pana peste cap si Posta Romana, cea care a incasat banii de la abonati, care foloseste aceasta societate, Rodipet, pe pozitia unui comisionar ineficient, stiind de mult timp de faptul ca banii primiti de la Posta nu mai ajung la trusturile de presa.
Despre contractul de distributie putem spune ca, asa cum s-a stabilit la ultima intalnire CRP cu conducerea Rodipet, el a fost negociat tinand cont de specificul produselor noastre si al organizarii departamentului de distributie. Singura preocupare a Rodipet in aceasta discutie a fost nu sa obtina un contract comercial bun, ci sa ne forteze sa acceptam ca banii sa treaca pe la Rodipet central, in scopul umplerii unor goluri financiare existente, lucru imposibil atat timp cat aceasta societate raporteaza datorii uriase. De altfel, noi lucram cu Rodipet central pe partea de abonamente si rezultatul este usor previzibil, in sensul in care Rodipet este un vesnic urias debitor catre Ringier Romania, in ciuda faptului ca a incasat aceste abonamente direct de la abonati sau de la Posta. Cu atat mai condamnabila este decizia de a sista toata cooperarea, inclusiv abonamentele, cu cat, identic cu celelalte grupuri de presa, Ringier Romania a fost si este si in prezent unul dintre creditorii cei mai importanti ai acestei societati aflate intr-o lunga agonie, in sensul in care debitele de 145 miliarde lei existente astazi (in crestere in fiecare an) catre trusturile de presa au tinut artificial in viata aceasta companie. O serie de ilegalitati petrecute in aceasta companie si nesanctionate nici pana azi de catre autoritati, precum si practici de genul celor descrise au erodat la maximum increderea noastra in conducerea si sistemele interne ale acestei companii, iar orice variatie pe tema ideii de incredere este superflua. Rodipet este o problema ramasa nerezolvata de catre Guvernul Romaniei, in ciuda promisiunilor continue ca aceasta societate va fi transformata, privatizata, modernizata, alipita la Posta Romana etc. Rezultatul acestor promisiuni este pana acum inlocuirea unui director general care nu este urmarit penal inca, din motive extrem de ciudate, cu unul care intelege sa colaboreze cu presa folosind santajul si amenintarile. Dorim sa reamintim ca transportul pe calea ferata e subiectul unei asa-zise facilitati a Guvernului Romaniei catre presa romana, prin pretul extrem de mic practicat, si ca noi nu beneficiem de aceasta facilitate, ci Rodipet, diferenta pe pachet de la cativa lei la 17.000 lei nefiind explicata economic.
In acest joc de respiratie artificiala a fost implicata si Banc Post, care a oferit incontinuu credite pentru Rodipet, utilizate de aceasta companie pentru a-si achita pentru scurt timp furnizorii. In mod ciudat, majoritatea bilanturilor contabile ale Rodipet au fost pozitive, in timp ce societatea a acumulat datorii din ce in ce mai mari catre furnizori, lucru bine cunoscut de conducerea Banc Post. Aceste practici ale Rodipet sunt regretabile si reprobabile. Nici cele mai nedemocratice guverne n-au indraznit pana azi sa creeze astfel de situatii. Chiar daca unii ar avea tendinta sa se bucure de aceasta situatie, este un precedent periculos, menit sa dea un „exemplu” trusturilor de presa care nu ar accepta deciziile, cateodata aberante, ale conducerii Rodipet.
Ca urmare a acestui incident, Ringier Romania va declansa 7 (sapte) proceduri legale impotriva Rodipet SA si a directorului general al acesteia, incepand cu deschiderea procedurii de faliment si incheind cu sesizarea Consiliului Concurentei. Cerem Guvernului Romaniei, Clubului Roman de Presa, actionarului majoritar APAPS, Postei Romane sa-si exprime public pozitia legata de astfel de practici si sa ia masuri ca expresii de genul „liberul acces la informatie”, „lupta impotriva concurentei neloiale”, „lupta impotriva coruptiei” si „libertatea presei” sa nu mai ramana vorbe in vant.