Guvernul britanic a denunţat luni 'condamnarea motivată politic' a opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care deţine şi cetăţenie britanică, la 25 de ani de detenţie, cerând 'eliberarea imediată' a acestuia şi anunţând convocarea ambasadorului rus. Ce alte reacții au mai venit după condamnarea opozantului rus?
Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, cere eliberarea lui Kara-Murza
,,Marea Britanie va continua (…) să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza”, a declarat într-un comunicat ministrul britanic de Externe, James Cleverly.
Foreign Office l-a convocat pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a evidenția că Londra nu este de acord cu decizia condamnării lui Vladimir Kara-Murza.
Foreign Office a precizat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i notifica faptul că Londra consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind ‘contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului’.
Şi Germania cere ,,eliberarea imediată” a opozantului
De asemenea, și guvernul german a denunţat ‘cu cea mai mare fermitate’ sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza.
,,Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică în Rusia”, a declarat într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând ,,eliberarea imediată” a opozantului.
,,Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate”, a adăugat ea.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea ‘fără întârziere’
,,Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate”, a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie trimisă presei.
La finalul unui proces cu uşile închise, un tribunal din Moscova a anunţat luni că l-a găsit pe Kara-Murza vinovat de ‘înaltă trădare’, difuzare de ‘informaţii false’ despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie ‘indezirabilă’.
Mai exact, un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe activistul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare pentru criticile sale la adresa războiului din Ucraina, cea mai aspră pedeapsă cu închisoarea pronunțată până acum împotriva unui opozant al guvernului de când Kremlinul a lansat invazia în februarie 2022.
Prin această decizie, judecătorii au acordat procurorilor întreaga pedeapsă de 25 de ani de închisoare pe care o solicitaseră. Kara-Murza a pledat nevinovat la acuzații.
Vladimir Kara-Murza: Acesta este prețul pentru a vorbi deschis în Rusia de astăzi
„Pentru o persoană care nu a comis nicio infracțiune, achitarea ar fi singurul verdict corect”, a declarat Kara-Murza la sesiunea de închidere a procesului său de luni.
„Dar eu nu cer nimic acestei instanțe. Cunosc verdictul. L-am știut în urmă cu un an, când am văzut în oglinda retrovizoare oameni în uniforme și măști negre alergând după mașina mea. Acesta este prețul pentru a vorbi deschis în Rusia de astăzi”, a mai adăugat el.
Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, s-a numărat printre un mic grup de personalități de marcă ale opoziției care au rămas în Rusia, hotărâte să fie o voce pentru cei care se opun războiului. Majoritatea se află acum în închisoare, confruntându-se cu sentințe lungi.
Opozantul rus a fost reținut inițial în aprilie anul trecut, sub acuzația de răspândire de „informații false” despre armata rusă. La arestarea inițială, autoritățile au indicat un discurs pe care Kara-Murza l-a ținut în fața legislativului statului Arizona, în care a detaliat presupusele atrocități comise de forțele rusești în Ucraina.
Ulterior, autoritățile ruse au adăugat acuzațiile de trădare și de participare la un grup pro-democratic interzis.