Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţă că, în şedinţa de Guvern de joi, a fost aprobată hotărârea pentru darea în administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului a Casei Vârnav Liteanu, imobil înscris în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Suceava. Cândva o bijuterie arhitecturală, edificiul devenise în ultima vreme grajd pentru capre.

„Astăzi, 15 aprilie, a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru darea în administrarea Institutului Național al Patrimoniului (INP), instituție din cadrul Ministerului Culturii, a Casei Vârnav Liteanu, imobil înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava”, a scris ministrul Culturii în postarea sa de pe Facebook.

„Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, este o donaţie a unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniţă Sandu Sturdza către Ministerul Culturii, care a încheiat un contract de donaţie cu proprietarii şi care a fost autorizat să accepte donaţia cu sarcini a acestui imobil prin Hotărârea Guvernului României din şedinţa din 21 mai 2020.

Imobilul va trece printr-un amplu proces de restaurare

El subliniază că această clădire de patrimoniu urmează să parcurgă un amplu proces de restaurare şi să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de INP.

„Clădirea de patrimoniu urmează să parcurgă un amplu proces de restaurare și să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de INP, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare”, a mai precizat ministrul Culturii în postare.

Casa boierească a fost construită de boierul Teodor Vârnav Liteanu în perioada 1740-1840, având o suprafaţă de 1.600 mp. La vremea respectivă, în zonă nu mai era alta la fel de frumoasă şi modernă. Imobilul a fost refăcut în 1900. Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost transformat în orfelinat. În perioada 1970-1980 a funcţionat ca primărie şi apoi a găzduit Cooperativa Agricolă.

La începutul anilor 2000, conacul a fost retrocedat, ajungând în grija familiei Sturdza, care locuieşte la Koln, în Germania.