Numărul locurilor de muncă și angajările au explodat în SUA
Statele Unite au creat 1,1 milioane de locuri de muncă în ultimele trei luni şi au accelerat angajările în ianuarie. Acest lucru stârneşte nedumerire, având în vedere încetinirea economiei în 2022, semnele că consumatorii îşi restrâng cheltuielile pe măsură ce economiile li se epuizează şi seria lungă de anunţuri de disponibilizări, mai ales din sectorul tech, scrie Wall Street Journal.
În spatele boomului de locuri de muncă se află sectoare mari, dar adesea trecute cu vederea, ale economiei. Restaurante, spitale, azile şi centre de îngrijire a copiilor îşi cresc în sfârşit personalul odată ce intră în ultima fază a redresării de după pandemie.
Respectivele noi locuri de muncă compensează cu vârf şi îndesat disponibilizările anunţate de angajatori uriaşi ca Amazon şi Microsoft.
Angajatorii din sectorul serviciilor de sănătate, educaţie, leisure şi ospitalitate, cât şi alte servicii ca reparaţiile auto şi curăţătoriile reprezintă aproximativ 36% din numărul de angajaţi din sectorul privat ca întreg. Împreună, industriile respective ale serviciilor au adăugat 1,19 milioane de locuri de muncă în ultimele şase luni, reprezentând 63% din creşterea totală a numărului de locuri de muncă din sectorul privat în perioada respectivă, în creştere de la 47%.
Anumite sectoare își revin după pandemie
Comparativ, sectorul tech, care a eliminat locuri de muncă două luni la rând, reprezintă 2% din numărul total al locurilor de muncă din sectorul privat. Seria lungă de angajări din servicii arată că sectoarele cele mai afectate în primele luni ale pandemiei, continuă să-şi revină. Iar aceste creşteri ar putea susţine economia în general suficient de mult pentru ca o recesiune să fie evitată.
Sectoarele din spatele boom-ului de angajări includ hoteluri, spitale şi restaurante, care au făcut disponibilizări în contextul restricţiilor pandemice. După ce cererea a crescut puternic în urma redeschiderilor, acestea au reînceput să angajeze, dar s-au lovit de criza forţei de muncă.
Acum, cu efectele pandemiei diminuându-se, mulţi directori şi proprietari de afaceri din industriile serviciilor din SUA spun că găsesc mai uşor forţă de muncă.
Revenirea de pe urma pierderilor de locuri de muncă provocate de pandemie va continua probabil să împingă în sus rata ocupării forţei de muncă, potrivit lui Robert Frick, de la Navy Federal Credit Union.
Șomajul a scăzut la un nivel record
Datele pe ianuarie arată că angajatorii au creat 517.000 de locuri de muncă, aproape triplul nivelului aşteptat de economişti, iar şomajul a coborât la 3,4%, cel mai scăzut din peste 53 de ani. Datele au determinat unii forecasteri să-şi revizuiască poziţiile. Goldman Sachs a indicat 25% şanse ca SUA să intre în recesiune în următorarele 12 luni, de la 35%.
Ultimele date indică o piaţă a locurilor de muncă ce se reechilibrează după perturbările aduse de pandemie, mai degrabă decât una care se îndreaptă către un declin profund.
Oamenii de afaceri, executivii şi economiştii spun că există mai multe motive pentru care mai mulţi muncitori caută joburi: salarii şi beneficia mai mari, teama în scădere de a se îmbolnăvi şi temeri financiare determinate de inflaţia ridicată.