Comportamentul deviant al statului din ultimii ani, de cel mai mare angajator din economie, a devenit de-a dreptul sfidător în aceste zile, când problema concedierilor reprezintă unul dintre cele mai ardente subiecte, iar instituţiile administraţiei publice nu se arată dispuse să aplice măsuri de restructurare în solidar cu companiile private. Datele INS arată că, în intervalul ianuarie 2006 - noiembrie 2008, numărul angajaţilor din administraţia publică şi apărare s-a majora
Comportamentul deviant al statului din ultimii ani, de cel mai mare angajator din economie, a devenit de-a dreptul sfidător în aceste zile, când problema concedierilor reprezintă unul dintre cele mai ardente subiecte, iar instituţiile administraţiei publice nu se arată dispuse să aplice măsuri de restructurare în solidar cu companiile private.
Datele INS arată că, în intervalul ianuarie 2006 – noiembrie 2008, numărul angajaţilor din administraţia publică şi apărare s-a majorat cu aproape 44.000 de persoane, ajungând la peste 216.000. În doar 12 luni (noiembrie 2007 – noiembrie 2008), aparatul birocratic a crescut cu peste 20.000 de persoane! Ministerelor bugetofage le-au fost grefate o puzderie de autorităţi şi agenţii cu atribuţii incerte şi cu scheme de personal absolut nejustificate.
Aşadar, în loc de o reducere firească a numărului lor, instituţiile statului s-au extins precum iedera. Creşterea efectivelor de funcţionari n-a adus o îmbunătăţire calitativă a actului administrativ; nu am simţit, de pildă, o scurtare a timpilor de aşteptare pentru avize sau autorizaţii ori măcar un pic mai multă amabilitate din partea funcţionarului de la ghişeu. Dimpotrivă. Mare parte din acest personal a fost angajat, după cum constată cu inocenţă şi vicepremierul Dan Nica, „fără niciun fel de motivaţie economică“ – adică, pe „pile“ şi „nepotisme“ -, fapt care „a dus la dublarea sau triplarea cifrei din aparatul ministerelor”.
Cum răspunde statul acum, când recesiunea bate la uşă, iar firmele private anunţă concedierea, numai în primele trei luni ale acestui an, a aproape 54.000 de oameni? Îi dă afară pe toţi băgătorii de seamă, că tot s-a prins vicepremierul că au „salarii foarte mari şi nu-şi justifică activitatea în niciun fel, decât prin consumul de cafea“? Taie salariile din ministere ajunse, în prea multe cazuri, la niveluri care sfidează lefurile din sectorul privat? Nici vorbă! Pregăteşte lansarea câtorva noi agenţii şi dă asigurări, grijuliu, că mai rău decât renunţarea temporară la unele sporuri nu va fi.
Totuşi, de gura sindicatelor, Dan Nica a anunţat că vreo 2.000 de funcţionari din aparatul administrativ central vor fi daţi afară, după ce au fost depistaţi, la apelul ibricelor, sub influenţa cafelelor tari, consumate excesiv în timpul programului. Să nu ne amăgim. Nu cei angajaţi pe pile vor fi concediaţi. Cu cine şi-ar mai bea cafeaua noua garnitură de şefi? Marea disponibilizare nu este altceva decât clasica rotire de cadre: vin ai noştri, pleacă ai lor.