Se poate face ușor un site de știri numai cu concedierile din presa românească. Ar avea din prima o arhivă stufoasă, dar și un flux de știri pe măsură
Cea mai proaspătă știre ar fi testele de verificare susținute de ziariștii de la Jurnalul Național, Săptămâna Financiară şi Fin.ro, care anunță noi concedieri în trust. Aceste teste sunt menite să cearnă redacția ziarului, înainte de integrarea lui în structura de print a grupului Intact Publishing şi sunt, susţin sursele blogului media reportervirtual.ro, doar o formă mai elaborată de concedieri în masă.
Oficialii trustului susțin însă că este vorba de un întreg proces de reașezare, și nu de un plan clar de restructurări. O mişcare asemănătoare se pregăteşte şi la Adevărul Holding, unde cifra disponibilizărilor ar putea atinge câteva sute de angajaţi.
De la extaz la agonie
Restructurările şi concedierile aferente nu sunt tocmai o noutate pentru presa românească, puternic afectată de criza economică şi de scăderea consumului de presă plătită în ultimii ani. După un puternic boom în perioada 2004-2009, pe fondul investiţiilor masive ale aşa-zişilor moguli – investiţii care au condus la supradimensionarea redacţiilor, la lansarea de produse şi proiecte media nesustenabile şi la o creştere abruptă a salariilor jurnaliştilor – prăbuşirea a fost dură.
S-au făcut concedieri masive, iar mai multe ziare au dispărut complet de pe piață ori au trecut exclusiv în online: Cotidianul, Gândul, Gardianul sau Ziua, cotidienele economice Business Standard şi Financiarul, întreaga reţea de cotidiene locale Adevărul de seară, precum şi o mulţime de reviste din diverse domenii. Nicio redacţie nu a rămas nerestructurată, printre primii care au pus în aplicare programe de reducere a costurilor fiind editorii cotidianului Evenimentul Zilei şi ai Capital.
Cea mai recentă restructurare este cea anunțată la Jurnalul Național, unde se dorește restrângerea redacției la 40 de oameni faţă de peste 80, cât sunt în prezent. La Săptămâna Financiară şi Fin.ro vor rămâne circa 20 de angajaţi, susţine reportervirtual.ro. Pe lângă restructurări, se anunţă şi diminuarea salariilor.
„Testele de la Intact sunt, probabil, o încercare de obiectivare a aprecierii de care se bucură sau nu ziariştii. Jurnalul Naţional avea o schemă de resurse umane foarte stufoasă, deci acolo reducerile sunt mai posibile“, spune analistul media Iulian Comănescu, director al revistei „The Industry“, parte a trustului Intact.
„Fluctuaţia de resurse umane tinde să se stabilizeze. S-a vorbit despre circa 10.000 de jurnalişti care au fost obligaţi să părăsească redacţiile din cauza crizei, dar nu ştiu dacă sunt atâţia. În orice caz, e vorba de nou-veniţii în meserie; oamenii cu experienţă au rămas, de regulă, în breaslă, chiar dacă le-au scăzut veniturile“, spune Comănescu.