Concedieri masive în Europa. Ce sectoare vor fi afectate

concedieri

SURSA FOTO: Dreamstime

Firmele europene se confruntă cu presiuni privind restructurarea în acest an, arată un raport de specialitate. Germania, Austria și țările nordice sunt puternic afectate.

Una din cincisprezece companii europene se confruntă cu presiuni semnificative privind restructurarea în acest an, după ce a fost afectată de creșterea costurilor de finanțare și de scăderea cererii de consum. Germania, Austria și țările nordice sunt puternic afectate, potrivit unui raport realizat de Boston Consulting Group, transmite Bloomberg.

Firmele europene se confruntă cu presiuni privind restructurarea

Aproximativ o treime dintre întreprinderile din Germania și Austria se confruntă, de asemenea, cu ceea ce BCG numește „presiune de transformare” sau cu semne timpurii de slăbire a performanței și a stabilității financiare care necesită îmbunătățiri, a precizat firma de consultanță într-o prezentare făcută luni. Această cifră se compară cu aproximativ 21% la nivelul întregii Europe, o creștere de la 14% în 2023.

Compania a compilat informații financiare de la peste 2.000 de companii publice din Europa și s-a bazat pe declarațiile companiilor și pe interviuri.

Presiunea din Austria și Germania provine în parte din „structura sectoarelor”, a declarat Jochen Schönfelder, partener senior la BCG în Köln.

„Un motiv este expunerea ridicată la China și Rusia, iar al doilea este expunerea ridicată la industriile cu greutate energetică”. De asemenea, el a remarcat că cele două țări au fost afectate în mod special de „criza consumatorilor”, cu o scădere a cererii pentru modă și alte articole.

Sectorul imobiliar, cel al telecomunicațiilor, al mass-mediei și al firmelor de tehnologie și cel al comerțului cu amănuntul au fost sectoarele cele mai stresate din Europa. Aproximativ 68% dintre companiile din sectorul imobiliar prezintă aceste semne timpurii de tensiune, față de aproximativ 26% în 2023, potrivit BCG.

Datele evidențiază modul în care continentul se confruntă încă cu urmările creșterii rapide a ratelor dobânzilor băncilor centrale, precum și cu creșterea bruscă a prețurilor materiilor prime și energiei în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Deși există semne de redresare economică în Europa, costurile de finanțare sunt încă așteptate să se mențină la niveluri ridicate, piețele estimând pe deplin doar în jur de două reduceri de rate în acest an din partea Băncii Centrale Europene.

Concedieri/SURSA FOTO: Dreamstime

Ratele mai mari ale dobânzilor, un factor cheie

Potrivit raportului, ratele dobânzilor au fost un factor cheie al slăbiciunii sectoarelor cu utilizare intensivă a capitalului, cum ar fi telecomunicațiile și sectorul industrial. În plus, companiile industriale din Europa s-au confruntat cu o concurență continuă din partea unor țări precum China și trebuie să investească în activitățile lor pentru a se adapta la reglementări precum „Green Deal”.

Sectorul de retail se confruntă, de asemenea, cu o sensibilitate crescută la risc din partea băncilor, cu o disponibilitate limitată a datoriilor și capitalurilor proprii și pentru dezvoltarea proprietăților imobiliare de retail, potrivit BCG. Acest lucru vine alături de creșterea costurilor cu forța de muncă și perturbarea lanțului de aprovizionare.

Cu toate acestea, chiar și cu această presiune, au existat mai puține procese de restructurare a datoriilor decât se anticipa, potrivit lui Schönfelder. O parte din acest lucru se datorează faptului că creditorii au fost dispuși să facă tranzacții de modificare și prelungire, care împing scadența datoriei și modifică unii dintre termeni.