Printre cele mai frecvente coduri pentru care a fost acordat concediu medical se află codul 995, care se referă la „persoane ce se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducție”.
Au fost emise peste 4,5 milioane de zile de concediu medical în anul 2024
Conform statisticilor, pentru aceste cazuri au fost emise peste 4,5 milioane de zile de concediu medical în anul 2024. CNAS subliniază că nu toate zilele de concediu medical sunt suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). De fapt, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă sunt acoperite de angajator de la prima zi până în a cincea zi de incapacitate, cu excepția cazurilor de izolare a persoanelor asigurate, când indemnizațiile sunt suportate din FNUASS.
Un alt aspect important prezentat de CNAS este diferența dintre concediul medical și certificatul de concediu medical. În acest sens, instituția explică faptul că pentru același concediu medical pot fi emise mai multe certificate de concediu medical, fiecare având o durată de maximum o lună calendaristică. De exemplu, pentru concediul de sarcină și lăuzie, care are o durată totală de 126 de zile calendaristice, sunt necesare cel puțin cinci certificate de concediu medical.
„Precizăm că noţiunea de concediu medical nu este sinonimă cu certificatul de concediu medical. Pentru acelaşi concediu medical se pot emite mai multe certificate de concediu medical, unul „iniţial” şi celelalte „în continuare”, atât în funcţie de evoluţia afecţiunii respective, cât şi ca urmare a faptului că certificatul se emite doar pentru o durată de maximum o lună calendaristică (spre exemplu, pentru un concediu de sarcină şi lăuzie, care are o durată totală de 126 zile calendaristice, se emit minim 5 certificate de concediu medical)”, a transmis CNAS.
Situaţia certificatelor de concediu medical şi a numărului de zile prestaţii suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) pentru anii 2023 şi 2024 este următoarea:
- În 2023, numărul certificatelor medicale eliberate de medici a fost de 3.385.466, numărul zilelor de prestații suportate din FNUASS pentru persoane juridice a fost de 8.104.084 iar numărul de zile de prestații suportate din FNUASS pentru persoane fizice a fost de 256.181;
- În 2024, numărul certificatelor medicale eliberate de medici a fost de 3.206.170, numărul zilelor de prestații suportate din FNUASS pentru persoane juridice a fost de 7.150.903 iar numărul de zile de prestații suportate din FNUASS pentru persoane fizice a fost de 168.478.

Restanțele totale ale instituției erau de 4,2 miliarde de lei la sfârșitul lunii februarie 2024
În ceea ce privește situația financiară, CNAS informează că la sfârșitul lunii februarie 2024, restanțele totale ale instituției erau de 4,2 miliarde de lei. Aceste restanțe includ atât sumele neplătite din anii anteriori, cât și obligațiile noi apărute în cursul anului 2024, în contextul în care fluxul de concedii medicale continuă pe parcursul anului.
CNAS a prezentat și un top al celor mai frecvente coduri de boală pentru care s-au emis certificate de concediu medical în 2024, cu mențiunea că numeroase concedii au fost acordate pentru motive legate de reproducție.
„Valoarea totală a obligaţiilor de plată include atât sumele restante din anii anteriori, cât şi obligaţiile noi înregistrate pe parcursul anului, având în vedere fluxul continuu al concediilor medicale. Astfel, valoarea obligaţiilor de plată la începutul şi sfârşitul fiecărui an reflectă atât plăţile restante, cât şi plăţile pentru indemnizaţiile de concedii medicale acordate în anul respectiv”, a mai transmis CNAS.
Aceasta evidențiază, pe de o parte, impactul semnificativ al concediilor medicale în contextul sănătății reproductive, iar pe de altă parte, problema gestionării financiare a indemnizațiilor, având în vedere sumele restante și volumul mare de concedii medicale emise anual.