Concediu maternal. De acum, este considerat perioadă de contributivitate
Pe viitor, acest concediu maternal este considerat perioadă de contributivitate. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a oferit noi detalii referitoare la concediile care sunt luate în calcul la vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei.
Potrivit Simonei Bucura-Oprescu, noua Lege a pensiilor prevede o noutate. Concret, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă de contributivitate.
Ministrul Muncii mai spune că nu contează dacă acest concediu este maternal sau paternal.
Simona Bucura Oprescu a dat un exemplu și spune că o mamă cu doi copii, care a stat în concediu de creștere a copilului, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani.
„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.
Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul.
Vârsta de pensionare pentru femei va crește
În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Din luna iulie 2024, vârsta de pensionare pentru femei va crește la 62 de ani și trei luni.
Potrivit autorităților, vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat până în 2030. Atunci, vârsta de pensionare pentru reprezentantele sexului frumos trebuie să fie de 63 de ani.
După această dată, va mai exista o creștere a vârstei de pensionare. Concret, până în 2035, trebuie să aibă loc o creștere graduală a vârstei de pensionare pentru femei până la 65 de ani.
Pensiile românilor cresc de la 1 septembrie
La începutul anului, pensiile românilor au înregistrat o majorare de 13,8%, depășind rata inflației. În plus, începând cu 1 septembrie, veniturile pensionarilor vor înregistra o nouă creștere, odată cu recalcularea mult așteptată.
Concret, se preconizează că aproximativ 3 milioane de pensionari vor beneficia de majorări ale veniturilor odată cu implementarea noii legi a pensiilor.
Conform declarațiilor autorităților, aceste venituri vor înregistra creșteri semnificative, ajungând în unele situații până la dublarea sumelor.
Începând cu 1 ianuarie, persoanele în vârstă vor beneficia din nou de creșteri ale veniturilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat modul în care va fi calculată această nouă majorare.
”Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.
Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică.
Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.
Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.