Concediul și indemnizația de creștere a copilului se acordă părinților firești, părinților adoptivi, persoanelor cărora li s-au încredințat copii în vederea adopției, tutorilor legali sau persoanelor care au copii în plasament ori în plasament de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist, și care locuiesc împreună cu copilul sau copiii pentru care cer beneficii.
Cum se poate prelungi concediul de creștere al copilului
Potrivit legii, concediul și indemnizația se acordă pentru maximum primii doi ani din viața copilului sau pentru primii trei ani, în cazul copiilor cu handicap.
Concediul pentru îngrijirea copilului cu handicap se poate prelungi până la împlinirea vârstei de șapte ani de către acesta, dacă unul dintre părinții firești sau dintre părinții adoptivi sau tutorele legal o cer.
Ce condiții trebuie îndeplinite
Pentru a putea beneficia de concediu și de indemnizația de creștere a copilului, precum și de stimulentul de inserție, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
- să locuiți împreună cu copilul/copiii pentru care cereți beneficiul și să vă ocupați de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora;
- să aveți domiciliul sau reședința legală în România;
- să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii 2 ani dinaintea nașterii/adopției/preluării tutelei sau a luării în plasament a copilului sau să vă fi aflat într-una sau mai multe dintre situațiile anume definite de lege, ca de exemplu: să fi beneficiat de indemnizație de șomaj sau să fi fost în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă în vederea acordării acesteia; să fi beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări de sănătate sau de pensie de invaliditate etc.
Ce trebuie să știe părinții care au un copil cu handicap
Potrivit OUG nr. 111/2010, părinții care au în plasament copii cu handicap au dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului până când copilul împlinește vârsta de trei ani, sau până la împlinirea de către acesta a vârstei de șapte ani.
Valoarea indemnizației este între 1.250 RON și 8.500 RON pe lună. În situația anterioară, pe perioada celor 4 ani, nivelul minim al indemnizației stabilit este de 1.250 RON, adică de 2,5 ori indicatorul social de referință de 500 RON.
Indemnizația minimă se plătește pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină multiplă, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.
Persoanele cu dizabilități grave sau accentuate care au copii cu handicap în întreținere și care nu au niciun alt venit, cu excepția indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități, beneficiază de un sprijin lunar în valoare de 45 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului până când copilul împlinește vârsta de 3 ani și de 35 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului cu vârsta între 3 și 7 ani.
Actele necesare pentru solicitarea indemnizația de creștere a copilului
Conform legislației, persoanele care solicită indemnizația de creștere a copilului sau stimulentul de inserție trebuie să depună o cerere adresată primăriei comunei/orașului/sectorului unde își are domiciliul sau reședința, însoțită de:
- copia actului de identitate și a certificatului de naștere a copilului pentru care se solicită beneficiul ori, după caz, de livretul de familie, toate acestea certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primește documentele;
- actele care dovedesc relația dintre solicitant și copil în cazul adopțiilor, al instituirii tutelei, al plasamentului;
- documente care să ateste că solicitantul a realizat venituri supuse impozitului într-o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii/adopției/preluării tutelei copilului, precum și nivelul acestora, sau că se află într-o situație care îi dă dreptul de a beneficia de indemnizație;
- dovada de suspendare a activităților profesionale pentru creșterea copilului;
- alte documente necesare, după caz, pentru a dovedi că solicitantul este îndreptățit să primească concediul și indemnizația de creștere a copilului.
Actele necesare pentru prelungirea concediului până la 3 ani
Dosarul pentru prelungirea concediului de creştere a copilului trebuie depus în maxim 60 de zile de la încadrarea în grad de handicap şi trebuie să cuprindă următoarele documente: cerere tip, actele de identitate ale părinţilor sau certificatul de naştere al copilului, respectiv documente clasice, dar şi documente cu caracter special precum certificatul de încadrare în grad de handicap sau copia după cererea înregistrată şi aprobată de către angajator.