13 martie. Evolutii pozitive pe SIF-uri.


14 martie. Corectia a revenit azi. Tentativa de inversare a trendului de ieri nu a avut forta, iar vanzatorii au dominat din nou piata. Ma asteptam ca semnalul de ieri sa fie confirmat azi, insa se pare ca a fost doar o revenire de tipul “dead cat bounce”. Scaderile de azi au fost pe volum si insemnate: BET, 2,68%, BET-FI, 3,82%. SIF5 a cazut cu 5,04%, SIF2, 3,98%, SNP, 5,04%, BRD, 2,81%. Scaderile din piata romaneasca de capital nu sunt singulare: bursele din regiune sunt si ele in scadere.


15 martie. Cotatiile SIF-urilor au recuperat din scaderile din ultimele zile. Evolutia pe termen scurt ramane insa una marcata de volatilitate ridicata.



16 martie. Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti au consemnat cresteri azi: BET, 2,01%, BET-C, 1,63%, BET-FI, 3,25%. Valoarea tranzactiilor perfectate azi a fost de aproape 16 milioane USD, fiind un semnal pozitiv transmis de piata. Cumparatorii au revenit pe SIF-uri si au dus cotatiile mai sus, in special la SIF2, in crestere cu 5,83%, si SIF5, unde cresterea a fost de 3,53%. Cu exceptia SIF4, Societatile de Investitii Financiare au ocupat primele patru pozitii in topul lichiditatii. Se inverseaza trendul la SIF-uri?



Se pun bazele unui nou trend ascendent? Posibil. Exista cateva semnale in acest sens. Indicatorul RSI s-a intors dupa ce a atins valori minime in jurul nivelului de 30 (minime foarte apropiate de cele de la care s-a produs inversarea de trend si in martie 2005). Aceeasi situatie o gasim si la MACD, care se intoarce si are sanse sa treaca peste linia de semnal. A avut loc de asemenea o revenire peste primul prag de retragere (cel de 23%).



Mai ramane in discutie forma in care va fi votat amendamentul referitor la Ordonanta de Urgenta nr. 41/2005. Azi era pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, insa votul a fost amanat pentru luni 20 martie. Elementul de interes: limitarea dreptului la vot pentru cei care depasesc 1% (individual sau concertat). Indiferent de formula, personal cred ca acumularea si concentrarea actionariatului la SIF-uri va continua. Pietele din regiune sunt toate verzi si recupereaza scaderile anterioare.


17 martie. O sedinta linistita, de asteptare.