Programul EIFL Direct Rominia (Electronic Information for Libraries Direct Rominia) ofera accesul la milioane de articole aparute i publicatiile de specialitate renumite. Continutul EIFL este grupat i cinci baze de date, organizate pe domenii: afaceri (Business Source Premier), stiinta (Academic Search Elite), medicina (Comprehensive MEDLINE), informatii de interes general (MasterFILE Premier), articole din presa internationala (Newspaper Source).
EIFL Direct este rezultatul unui proiect comun dintre Open Society Institute din New York, organizatie inclusa i Reteaua Fundatiilor Soros, si EBSCO Publishing, lider al furnizorilor de informatii stiintifice si generale.
in Rominia, programul EIFL Direct este derulat prin fundatia Concept, membra a Soros Open Network. Fundatia Concept are ca obiectiv declarat practicarea unor politici active de promovare a produsului cultural rominesc si a dezvoltarii unei piete dinamice, puternice, a culturii.
Cine are acces la aceasta impresionabila colectie de stiri din toata lumea, EIFL Direct? Publicul larg, prin intermediul institutiilor selectate i program: biblioteci, centre de documentare si informare, organizatii nonguvernamentale, departamente de informare ale organismelor guvernamentale, institutii de ivatamint si mass-media, institutii medicale.
„Fiecare participant i program poate
opta pentru orice combinatie a celor cinci baze de date, i functie de nevoile de informare specifice”, mentioneaza Radu Mateescu, presedintele Concept. De la lansarea programului, i octombrie 1999, s-au conectat la EIFL aproximativ 130 de biblioteci, din toata tara: Biblioteca Centrala Universitara, Biblioteca Academiei, cea Nationala, bibliotecile judetene. Au fost vizitate peste 165.000 de pagini si vizualizate citeva zeci de mii de articole, aflam de la Iulian Miron, coordonatorul programului.
in direct cu afacerile de pe Glob
„Utilizata de oamenii de afaceri si cercetatorii din toata lumea, Business Source Premiere este una dintre cele mai moderne baze de date i domeniul economic. Aceasta colectie de informatii ofera acces la 1.320 de publicatii economice, i text integral, fiind unica prin cantitatea si calitatea continutului sau”, adauga presedintele Concept. Baza de date include publicatii internationale renumite, de limba engleza – Business Week, Forbes, Journal of Management, Fortune, The Economist, colectia The Wall Street Journal si peste 40 de publicatii regionale. Baza de date mai ofera acces si la rezumate si indecsi pentru aproximativ 2.110 publicatii de afaceri, actualizate periodic.
Colectia stiintifica, Academic Search Elite, cuprinde integral articolele din peste 1.230 de publicatii de specialitate, icepind din 1990 pina la ultimele numere. Este o colectie de referinta pentru cei care doresc sa cerceteze si sa-si extinda cunostintele i domenii ca: stiinte politice, sociale, discipline umaniste, administratie publica, comunicatii, informatica, educatie, istorie, inginerie, limba si literatura popoarelor, arta, stiinte medicale, economie. Academic Search Elite este, de asemenea, o resursa valoroasa pentru biblioteci publice si scolare, prin intermediul carora poate fi accesata de marele public.
O alta componenta aduce i format electronic cele mai cunoscute cotidiene sau periodice din lumea itreaga. Newspaper Source Plus face vizibile printr-un click peste jumatate de milion de articole din mai mult de 100 de ziare internationale si depesele marilor agentii de presa, explica Iulian Miron, coordonatorul programului.
Baza de date Master File Premier cuprinde informatii de interes general si
popularizeaza informatii specializate din domeniile medicinei, al afacerilor, al politicilor multiculturale.
Pot fi citite textele integral din 1.810 de periodice, din ianuarie 1990 pina i prezent, printre care: Consumer Reports, Scientific American, indecsi si rezumate pentru mai mult de 2.780 de titluri – cotidiene prestigioase de tipul New York Times si USA Today (o buna parte din articole dateaza dinainte de 1.984).
Comprehensive MedLINE iseamna, pe scurt: informatii din medicina, cercetare biomedicala, date referitoare la sistemul de sanatate, profilaxie, igrijire medicala. Utilizatorii din Rominia au acces, prin aceasta baza de date, la toate publicatiile incluse i fisierul MEDLINE al Bibliotecii Nationale de Medicina din SUA.
Cum se pot accesa articolele?
Atit prin Internet, cit si off-line (CD-ROM-DVD-ROM). Doritorii pot opta pentru ambele forme. Internetul ofera avantajul actualizarii automate a informatiilor din bazele de date. in cazul alegerii variantei off-line, actualizarea se face periodic, de catre furnizorul de informatii EBSCO Publishing, explica Oana Raluca Mateescu, PR manager al fundatiei Concept.
Metodele de cautare permit atit icepatorilor, cit si celor mai experimentati utilizatori, sa gaseasca usor articolele, publicatiile, informatiile de care au nevoie. Cautarile pot fi directionate pe indexul articolelor i text integral sau dupa cuvinte-cheie (editor autor, publicatie, data aparitiei, sau volum, numar). Rezultatele sunt afisate impreuna cu referinte bibliografice. Cautarea mai poate genera liste cu titlurile publicatiilor sau cu numele editorului.
Consultarea on-line a bazelor de date EIFL Direct este un mod de acces la informatie mult mai rapid si mai sigur fata de posibilitatile traditionale care implica consum mare de hirtie, faxuri, cheltuieli postale, apeluri telefonice.
Fundatia Concept si Asociatia Editorilor din Rominia (care deruleaza un proiect Euroart) au conceput baze de date ce-si propun sa puna ordine i productia, distributia si achizitia de carte i Rominia. Cele doua organizatii vor realiza o baza de date cu indicatorii esentiali ai activitatii editoriale la nivel national si pe zone geografice (cererea de carte pe domenii, numarul de licente achizitionate de edituri straine, tiraje, numarul de titluri etc.).
Patea cea mai importanta a acestei baze de date va fi un serviciu de tip Books in Print – un catalog electronic al titlurilor disponibile pe piata, ce va oferi informatii necesare editorilor, distribuitorilor de carte si cumparatorilor, fie ei institutionali sau individuali. Folosind Books in Print, distribuitorii de carte isi pot coordona mai bine vinzarile, editorii pot cunoaste oferta pietei i momentul alcatuirii programelor, iar bibliotecile vor avea posibilitatea sa achizitioneze carte avind o imagine completa a titlurilor disponibile i itregul sistem de distributie”, precizeaza Iulian Miron, coordonatorul de program.
Nu o data se itimpla sa cauti un volum ore i sir. Accesind Books in Print, este suficienta o cautare i baza de date dupa criterii precum titlul, autorul, editorul. Programul Books in Print mai are o componenta i proiect: facilitarea obtinerii unei copii a unui volum, daca acesta s-a epuizat pe piata. Tehnologia Print-on-Demand, pe care fundatia Concept icearca sa o faca disponibila pentru acest serviciu, ofera si posibilitatea procurarii doar a unui capitol, a ilustratiilor, hartilor etc., nu neaparat a cartii i itregime. Astfel, nu se vor mai pierde zile pentru gasirea unui volum care, poate, nu mai exista de mult i librarii.
Concept „difuzeaza” zilnic milioane de informatii
4 ianuarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 4 ianuarie 2001, 14:00
Programul EIFL Direct Rominia (Electronic Information for Libraries Direct Rominia) ofera accesul la milioane de articole aparute i publicatiile de specialitate renumite. Continutul EIFL este grupat i cinci baze de date, organizate pe domenii: afaceri (Business Source Premier), stiinta (Academic Search Elite), medicina (Comprehensive MEDLINE), informatii de interes general (MasterFILE Premier), articole din presa internationala (Newspaper Source).EIFL Direct este rezultatul unui proiect comun di
Etichete: arhiva,
concept,
date,
direct
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook