Potrivit reprezentantului RWE, cota concernului german a fost achiziţionată la începutul lui martie de compania austriacă OMV. Suma tranzacţiei nu este precizată.

La proiectul ‘Nabucco’ participă, alături de OMV, companii energetice din Bulgaria, România, Turcia şi Ungaria.

Cotidianul britanic Financial Times informa, în prima jumătate a lui martie, că RWE şi-a scos la vânzare portofoliul global pentru exploatările în domeniul gazifer şi petrolier, ca urmare a planurilor sale de a se retrage din acest sector. Acest pas era explicat de experţi prin dorinţa RWE de a-şi reduce povara datoriilor şi cheltuielile de capital, în condiţiile trecerii Germaniei de la energetica nucleară la resursele energetice regenerabile.

Tot la acea dată a apărut informaţia conform căreia RWE studia posibilitatea vânzării cotei sale din ‘Nabucco’, pe motiv că participarea la acest proiect ar fi necesitat de la RWE mari investiţii de capital.

Scopul ‘Nabucco’ este de a crea un nou traseu de transport al gazului din Asia în Europa, unul de alternativă celui prin Rusia. Gazoductul ‘Nabucco’, ce va avea o lungime de circa 4.000 de km, ar urma un traseu din regiunea caspică prin Turcia şi Europa de Sud-Est până în Austria.

SURSA: Agerpres