Potrivit unui sondaj britanic, muzica electronică se numără, în Europa, printre cele mai populare trei genuri, după pop şi rock. În România, evenimentele de acest gen sunt tot mai numeroase, dar se zbat la limita profitului.

The Mission, principalul brand asociat evenimentelor de muzică electronică, a organizat, de la lansarea pe piaţă, în urmă cu nouă ani, în jur de 70 de evenimente. „Putem spune, fără niciun dubiu, că numărul ascultătorilor a crescut neaşteptat de mult în ultimii ani, această industrie trecând de la stadiul de «underground» la cel de fenomen“, spune PR managerul Loredana Borş. Dovadă a acestei creşteri stau şi indicatorii financiari ai firmei. Potrivit ultimelor date disponibile, cifra de afaceri a Bazar Production, compania care controlează The Mission, a fost în 2007 de 2,1 milioane de euro, cu un profit net de 110.000 de euro. Pentru comparaţie, cel mai mare organizator de concerte din România, Emagic, a avut în aceeaşi perioadă venituri de 2,2 milioane de euro şi pierderi de peste 300.000 de euro.

Certaţi cu poliţia

Nu toţi cei care le-au urmat exemplul au avut parte de o soartă la fel de bună. Anul trecut, în august, la Arenele Romane din Bucureşti avea loc Electrofish, un minifestival organizat de televiziunea online Happy Fish, ale cărui cap de afiş erau două trupe de referinţă pentru fanii genului: Audio Bullys şi Birdy Nam-Nam. Evenimentul s-a încheiat cum se poate mai rău, după intervenţia forţelor de poliţie, pe motiv că expirase autorizaţia de utilizare a spaţiului. De fapt, forţele de ordine s-au plâns, nu o dată, că evenimentele electro sunt sinonime, de multe ori, cu consumul de stupefiante.

Mult mai de nişă decât The Mission, firma Flama Events a adus până acum nume cunoscute în afară, dar aproape anonime printre români, între care Ursula 1000, Kid Loco şi Fort Knox Five. Până când muzica pe care o promovează va deveni mai populară, Flama Events trebuie să se resemneze cu profituri minime de pe urma evenimentelor organizate, de 1.000-1.500 de euro. „Noi am organizat petreceri în aproape toate colţurile ţării, Bucureşti, Timişoara, Sibiu sau Vama Veche, tocmai în încercarea de a testa piaţa, iar concluzia este că acest gen de muzică este ascultat, apreciat şi începe serios să prindă“, spune Alexandru Gruia, directorul executiv al firmei.

Muzica House, electro pentru mase

168-33740-39_electro_29.jpgCele mai bune concerte de profil de până acum au fost cele susţinute de Massive Attack, Tricky, Chemical Brothers, Dj Krush, The Glitch Mob şi Kid Koala. Opinia îi aparţine lui Cristian Vasile (cunoscut de pasionaţii de bloguri sub numele de Igu), proprietarul feeder.ro, probabil cel mai accesat site de „cultură urbană“ din România. „Exemplele date de mine nu au legătură cu evenimentele de aşa-zisă muzică electronică, unde e plin de puşti care stau pe o beznă totală cu ochelarii de soare la ochi. E adevărat că şi acest gen este încadrat tot la muzică electronică, dar noi refuzăm să îl promovăm, chiar dacă adună foarte mulţi oameni“, încheie el, făcând referire la confuzia dintre muzica electronică şi muzica house, care, deşi au audienţe de multe ori radical diferite, sunt încadrate în acelaşi curent muzical.

25.000 de euro primeşte, în medie, un DJ de primă mână pentru a concerta în România. În cazul evenimentelor de mici dimensiuni, tariful poate scădea până la 4.000 de euro.

Au fost deja şi stau să vină

– Unele evenimente de muzică electronică  au strâns audienţe comparabile cu cele de care au avut parte formaţii precum Rolling Stones sau Depeche Mode. „Cea mai de succes a fost prima ediţie a The Mission Dance Weekend, cu 40.000 de oameni, urmată de prestaţia lui Fatboy Slim din 2006, unde am vândut 32.000 de bilete”, spune Loredana Borş.

– În 31 iulie începe, la Năvodari, a doua ediţie a The Mission Dance Weekend. Apoi, pentru cunoscătorii genului, Flama Events promite că îi aduce, în perioada următoare, pe Bonobo şi Mo‘ Horizons.

Urmează pe scena europeană

– 31 iulie – 3 august: Nature One (Germania) şi Reloaded (Italia). Probabil cele mai mari evenimente de muzică electronică din Europa găzduiesc anual circa 50.000 de participanţi fiecare.

– 21-24 octombrie: Amsterdam Dance Event. Ajuns la a 14-a ediţie, festivalul din capitala Olandei aduce 700 de Dj pe 40 de scene.

– 18 – 26 august 2010: Boom Festival. În Portugalia are loc, o dată la doi ani, una dintre cele mai pitoreşti desfăşurări de forţe ale muzicii electronice.