Procesul de liberalizare a comertului exterior pare a fi favorabil partenerilor comerciali ai tarii noastre, in primele doua luni ale anului curent volumul importurilor crescand cu 45,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce exporturile s-au majorat cu numai 19%.
Deficitul comercial FOB/CIF a inregistrat in perioada 1.01 – 28. 02 2001 valoarea record de 592,8 milioane USD, neputand fi sustinut decat un timp limitat. Cea mai simpla metoda pentru echilibrarea balantei de plati o reprezinta devalorizarea monedei nationale, practica ce conduce la cresterea presiunii inflationiste si la depasirea pragului impus pentru rata anuala a inflatiei.
Experienta celor zece ani de tranzitie a demonstrat ca o scumpire a importurilor prin devalorizarea leului are un efect limitat in timp, afectand in mare masura si nivelul exporturilor si incetinind procesul de modernizare a capacitatilor de productie. Studiile realizate de Centrul Roman de Comert Exterior (CRCE) demonstreaza ca agentii economici nu cunosc insa facilitatile pentru accesul produselor romanesti pe pietele externe, rezultate din acordurile comerciale incheiate de Romania.
Principala destinatie a exporturilor este Uniunea Europeana, cu 70,4% din total. In virtutea Acordului European de Asociere la Uniunea Europeana, produsele industriale originare din Romania beneficiaza de un acces liber, fara taxe vamale si restrictii cantitative, la importul in UE. In acelasi timp, UE acorda exceptari sau reduceri de taxe vamale, cu sau fara limitari cantitative, la importul unei serii de produse agroalimentare, provenite din tara noastra.
In luna mai 2000, au avut loc la Bucuresti negocieri intre Romania si UE privind ameliorarea concesiilor vamale in comertul bilateral cu produse agricole, negocieri ale caror rezultate s-au pus in aplicare de la 1 iulie 2000. Practic, societatile romanesti au beneficiat prea putin de aceste micsorari sau chiar anulari de taxe vamale, produsele din agricultura si silvicultura reprezentand doar 1,8% din totalul exporturilor autohtone. Iar in primele doua luni din acest an, conjunctura a fost deosebit de favorabila exporturilor de carne, pe fondul extinderii maladiei vacii nebune si a febrei aftoase in tarile UE.
Agricultura nu
conteaza pentru export
Cresterea exporturilor de preparate din carne si peste a fost de 221,1% in primele doua luni ale anului in curs fata de perioada similara a anului trecut, insa valoarea acestora a fost de numai doua milioane USD, nesemnificativa in raport cu totalul exporturilor. Valorificarea de catre Romania a noilor concesii vamale obtinute de la Uniunea Europeana, in cadrul acestor negocieri, ar permite sporirea exporturilor in Comunitate a unor produse agricole romanesti, la care exista potential de export: vinuri, ovine si caprine vii, carne de bovine, miere, castraveciori, fructe de padure, grau, mere pentru cidru, suc de mere etc.
Pana in prezent insa, de aceste facilitati beneficiaza mai mult vecinii nostri de la sud, ale caror conserve de legume sau vinuri sunt prezente pe pietele occidentale. Si cu cele patru tari AELS (Elvetia, Liechestein, Norvegia si Islanda) sunt in vigoare acorduri prin care beneficiem de inlesniri la exportul de produse agricole.
In mod curent, Romania este prezentata drept o tara cu un mare potential agricol. Estimarea se bazeaza pe marimea suprafetei agricole, clima, procentaj de populatie ocupata in aceasta ramura etc. In functie de aceste date se estimeaza ca se pot obtine cantitati de produse agricole cu mult peste necesarul consumului intern, existand resurse pentru export.
Datele statistice indica insa ca Romania este o tara importatoare de produse agricole. De la inceputul anului, exporturile de produse agricole au insumat 41,1 milioane USD, in timp ce importurile s-au cifrat la 154,4 milioane USD. Aceste cifre vin in contradictie cu acordurile de liber-schimb pe care le avem incheiate, concesiile vamale oferite ramanand litera moarta.
Deocamdata, eliminarea majoritatii taxelor vamale in cadrul CEFTA incepand cu 01.01.2001, a condus la cresterea in doua luni a importurilor cu 50,4%, iar a exporturilor romanesti pe aceasta relatie cu numai 4,2%. Majorarea cu mai mult de 50% a importurilor dupa anularea taxelor vamale pentru produsele originare din CEFTA si pastrarea exporturilor practic la acelasi nivel este un semnal de alarma, o data cu apropierea datei cand taxele vamale vor fi eliminate si pentru importurile din UE. CEFTA grupeaza tarile central-europene aflate in tranzitie, importurile putand fi acoperite de exporturi.
Intrucat avantajele decurgand din acordurile comerciale sunt insuficient cunoscute si, in consecinta, fructificate de catre operatorii comerciali romani, CRCE, in colaborare cu MAE si Departamentul de comert exterior si promovare economica, a elaborat o serie de ghiduri practice pentru valorificarea oportunitatilor de export.
Concesiile vamale nu tin loc de calitate
10 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 10 mai 2001, 15:00
Procesul de liberalizare a comertului exterior pare a fi favorabil partenerilor comerciali ai tarii noastre, in primele doua luni ale anului curent volumul importurilor crescand cu 45,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce exporturile s-au majorat cu numai 19%. Deficitul comercial FOB/CIF a inregistrat in perioada 1.01 - 28. 02 2001 valoarea record de 592,8 milioane USD, neputand fi sustinut decat un timp limitat. Cea mai simpla metoda pentru echilibrarea balantei de plati
Etichete: agricole,
arhiva,
export
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook