Tranzacţia a fost autorizată cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de Agrana Zucker GmbH. Astfel, Agrana şi-a asumat obligaţia ca pe o perioadă de cinci ani să nu achiziţioneze nicio altă fabrică de zahăr de la alţi jucători din România.
De asemenea, Agrana s-a angajat, ca până la data de 30 septembrie 2017, să transfere către procesatorii de zahăr brut anumite licenţe de import obţinute în baza statutului de rafinărie cu activitate permanentă al fabricilor Lieşti şi Urziceni.
'Prin transferul licenţelor de import către alţi producători de zahăr, în condiţii nediscriminatorii, Agrana asigură concurenţilor accesul la surse alternative de aprovizionare cu materie primă ieftină. Aceasta va permite celorlalţi producători de zahăr să concureze efectiv şi durabil cu Agrana. Totodată, transferul licenţelor elimină posibilitatea consolidării poziţiei Agrana pe piaţa achiziţiei de materie primă', a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Agrana şi-a luat angajamentul de a transmite autorităţii de concurenţă un raport anual, în cazul în care transferul licenţelor nu va fi posibil, iar Agrana le va utiliza în nume propriu. Raportul trebuie să cuprindă informaţii privind zahărul brut importat în baza acestor licenţe, precum şi informaţii privind preţul mediu trimestrial pentru zahărul alb din orice altă sursă, la poarta fabricii.
'Acest angajament reprezintă un angajament comportamental, modalitate prin care Consiliul Concurenţei va monitoriza activitatea entităţii nou formate şi care va inhiba orice încercare de afectare a consumatorului prin creşterea preţurilor în retail', a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.
AGERPRES