Concurenta a redus tarifele de conectare

Sunt doua moduri in care romanii au acces la Internet: de la serviciu sau de acasa. Avantajele si dezavantajele sunt evidente: de la locul de munca, Internetul este gratis si mai rapid, dar nu se poate sta mereu sau atunci cand e neaparata nevoie, iar acasa costa, conexiunea este mai slaba, dar totdeauna la discretia utilizatorului. Cei ce au avut acces la Internet de timpuriu au dorit, in timp, sa beneficieze de reteaua mondiala si acasa, majoritatea detinand deja un computer pe care l-au dotat

Sunt doua moduri in care romanii au acces la Internet: de la serviciu sau de acasa. Avantajele si dezavantajele sunt evidente: de la locul de munca, Internetul este gratis si mai rapid, dar nu se poate sta mereu sau atunci cand e neaparata nevoie, iar acasa costa, conexiunea este mai slaba, dar totdeauna la discretia utilizatorului. Cei ce au avut acces la Internet de timpuriu au dorit, in timp, sa beneficieze de reteaua mondiala si acasa, majoritatea detinand deja un computer pe care l-au dotat cu un modem, echipament esential pentru navigarea prin Net. Mai este necesara o linie telefonica, prin care se va „lega” la Internet computerul, cu ajutorul modemului.
O conexiune de web eficienta are nevoie de un computer puternic si bine utilat, cu echipamentul aferent. Pretul unui calculator echipat cu multimedia si modem variaza intre 600 si 800 de dolari, in functie de configuratia aleasa sau de producator. In principiu, acest computer trebuie sa fie din generatia Pentium II (sau clonele AMD si Cyrix), iar modemul de 33,6 kb sau 56 kb. Nu este esential ca modemul sa fie extern sau intern, decat in cazul in care acesta se „plimba” pe la mai multi utilizatori (implicit pe mai multe computere). Ledurile ce arata starea conexiunii la un modem extern se emuleaza software pe calculator la un modem intern. Unui sistem cu multimedia si modem i se mai poate adauga o camera web (pentru videoconferinta) si un microfon cu casti, pentru a vorbi la telefon cu prietenii, prin Internet.
Serviciul Internet cel mai folosit este posta electronica (e-mail). Se estimeaza ca in lume exista peste 200 de milioane de astfel de casute postale. E-mail-ul a devenit cea mai folosita cale de comunicare inter-umana. Este, de asemenea, cea mai rapida si cea mai complexa. Se pot atasa unui document poze, programe, se poate formata textul in asa fel incat sa fie placut ochiului etc. E-mail-ul se adreseaza tuturor celor ce doresc sa comunice cu persoane aflate la mari distante, fiind un inlocuitor perfect al postei clasice.
E-mailul
este cel mai ieftin
Preturile din Romania nu sunt mari, maximum 5 dolari pe luna. Totusi, exista anumite considerente in functie de care se alege furnizorul casutei postale eletronice. In primul rand, traficul prin casuta postala si timpul de conectare atunci cand se ia posta trebuie sa fie nelimitate. In caz contrar, vor aparea cu siguranta probleme. Spatiul alocat pentru contul de e-mail este si el important si cu cat e mai mare, cu atat mai bine. Mai trebuie intrebat la furnizor ce marime maxima pot avea atasamentele dintr-un e-mail (fisiere, programe, poze). La majoritatea ISP-urilor, casuta postala electronica este alocata gratis, o data cu achizitionarea unui cont de acces Internet. La altii, pentru cumpararea unui cont de e-mail se ofera gratis ore de acces Internet. Oricum, daca se alege achizitionarea numai a unui cont de e-mail, trebuie sa se tina seama de caracteristicele tehnice de mai sus, pentru o functionare cat mai buna. E-mail-ul ramane prima si cea mai eficienta solutie de a beneficia de avantajele primare ale Internetului.
Accesul la Internet s-a ieftinit mult in 1999. Astfel, romanii beneficiaza acum de preturi intre 20 si 40 de dolari pe luna pentru acces nelimitat la Internet. „Nelimitat” suna frumos si atragator, dar, din cauza tarifelor telefonice exagerate ale RomTelecom traficul pe Internet devine limitat. La utilizatorii individuali, noapte este cea mai buna alegere pentru conectarea la Internet, tariful RomTelecom fiind de 400 de lei/10 minute (ziua este de 400 de lei/minut). Mai mult de 4 ore pe noapte nu se poate sta „on-line”. Rezulta un numar mediu de 124 de ore pe luna, fata de cele 744, cate au fost practic platite. Acestea sunt avantajele tarifelor RomTelecom, orice comentarii fiind de prisos. In SUA, o intreaga industrie conexa cu Internetul a explodat prin eliminarea tarifelor la convorbirile locale. Peste ocean, se poate vorbi de trafic Internet nelimitat in adevaratul sens al cuvantului, la noi, inca nu si nici nu se intrevad posibilitati.
Abonamentul nelimitat
e preferatul romanilor
Pachetele de trafic oferite de ISP-urile romanesti pot multumi si cel mai pretentios utilizator. Cele mai mici pachete sunt cele de 10 ore, la care se adauga o casuta de e-mail. Preturile variaza intre 5 si 9 dolari, dar nu depasesc 10 dolari, situandu-se sub 1 USD/ora. La unele ISP-uri se va plati o taxa de conectare, in medie de 5 dolari. Pachetul superior, de 30 de ore, se afla si el in ofertele majoritatii ISP-urilor. Costul unui astfel de abonament Internet se situeaza intre 13 si 25 de dolari. Exista si pachete mai mari de 30 de ore (50, 70 ore), care au pretul unui abonament nelimitat. Ca a venit vorba de abonamentul nelimitat, cel mai ieftin din Romania este oferit de MaroNet si costa 20 de dolari. Din care, dupa cum am aratat, aproximativ 620 de ore sunt teoretic pierdute, din cauza constrangerilor tarifare ale RomTelecom-ului. Concluzionand, tarifele practicate de ISP-uri sunt mici si abordabile, dar trebuie ales tipul de abonament avantajos pentru nevoile utilizatorului. Si, atentie, nu e de joaca cu costul convorbirilor telefonice.
Datorita faptului ca RomTelecom a ieftinit convorbirile efectuate dupa ora 23.00, ISP-urile au lansat un nou serviciu, trafic Internet nelimitat intre orele 23.00-8.00, la preturi intre 10 si 15 dolari pe luna. Furnizorii care ofera pachetele de trafic nelimitat pe timpul noptii sunt DNT, Maronet si Kappa. Pentru cei ce nu vor factura, contract, si nu folosesc Internetul decat ocazional, EuNet Romania furnizeaza serviciul SuperNet. Sunand la numerele 894.2000 (pentru Bucuresti) si 890.500 (pentru provincie), oricine se poate conecta la Internet, platind 800 de lei pe minut (cu TVA inclus).
Alegerea unui ISP nu se face numai prin prisma pretului redus al serviciilor. Trebuie luate in calcul aspectele tehnice ale conexiunii acestuia la reteaua internationala, suportul tehnic acordat, taxele de conectare percepute si gratuitatile oferite pentru pachetul achizitionat.

Echipamente necesare pentru conectarea la Internet
Computer PII (Klamath – Mendocino), AMD sau Cyrix. Se poate folosi si un computer de generatie mai veche 486, dar mai mult pentru e-mail.
Pret: 700 – 750 USD

Nu are importanta daca modemul este extern sau intern. Viteza de transmisie a datelor este esentiala, modemurile actuale avand viteze intre 33,6 kb/sec. si 56 kb/sec. Pret: 60 – 65 USD

O camera web permite realizarea unei teleconferinte prin Internet. Pentru aceasta este nevoie
insa de un computer performant si de un software adecvat. Pret: 100 – 150 USD

Radu Lazar