Potrivit reprezentanţilor Biroului de presă al CEH, proba scrisă a constat în completarea unui chestionar, în timp ce la proba practică viitorii mineri vor trebui să încarce 400 de kilograme de sort cu lopata. Materialul trebuie trecut peste un obstacol ridicat la o înălţime de 1,5 metri în cel mult patru minute. Depăşirea acestui timp va duce la descalificarea candidaţilor.

Deoarece numărul candidaţilor este foarte mare, proba practică se va desfăşura pe parcursul a trei zile, începând de marţi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Sindicatului 'Muntele', reprezentativ în cadrul CEH, susţin că numărul persoanelor ce vor fi angajate este mic în comparaţie cu nevoia de personal tânăr la exploatările miniere din Valea Jiului.

'În minele din Valea Jiului avem nevoie de cel puţin o mie de lucrători care să schimbe generaţiile îmbătrânite. Pregătirea unui miner durează cel puţin cinci ani, pentru a-l putea forma la locul de muncă, începând de la statutul de muncitor necalificat şi continuând apoi cu alte etape de perfecţionare, până poate ajunge şef de brigadă', a declarat pentru AGERPRES secretarul general al Sindicatului 'Muntele', Ioan Ciubotaru.

Conform calculelor sindicatului, în acest an ar urma să se pensioneze 787 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune.

 

Sursa: Agerpres