Reprezentanţii celor 13 companii membre ale Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) au decis, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 21 februarie, să reformeze activitatea poolului şi să propună unele modificări ale legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei. La propunerea Astra Asigurări, PAID a adoptat un plan în trei puncte. Principala modificare presupune, practic, revenirea la una dintre prevederile iniţiale ale legii. Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale (poliţele de prim risc) să fie emise în viitor doar de acţionarii PAID.
În consecinţă, celelalte societăţi autorizate de CSA pentru asigurarea locuinţelor vor putea emite poliţe facultative doar pentru sume asigurate ce exced asigurării obligatorii, cu franşiza de 20.000 euro sau 10.000 euro, urmând ca asiguratul să încheie asigurarea obligatorie prevăzută de lege pentru acoperirea acestor sume doar cu asigurători membrii ai PAID, arată un document al PAID, obţinut de Capital. Cu alte cuvinte, asigurătorii care nu sunt acţionari PAID vor putea emite poliţe facultative de asigurare a locuinţelor cu o franşiză de 20.000 sau 10.000 euro pentru riscurile de catastrofă prevăzute de legea asigurării obligatorii a locuinţelor, iar beneficiarul acestei poliţe va trebui să încheie şi o poliţă obligatorie la unul dintre acţionarii PAID pentru 20.000 sau 10.000 euro.
Firmele vând, PAID reasigură
Celelalte două propuneri votate vizează modalitatea de funcţionare a Poolului. Strategia de dezvoltare a activităţii PAID urmăreşte consolidarea rolului Poolului şi cuprinderea într-un program de asigurare împotriva dezastrelor naturale a tuturor locuinţelor din România. „Această strategie trebuie să asigure acoperirea costurilor de achiziţie şi administrare pentru fiecare asigurător membru al PAID. Numai stabilind nivelul acestor costuri în mod realist se poate garanta atingerea obiectivului principal al PAID, respectiv un grad de cuprindere în asigurare a locuinţelor din România de peste 90%“, arată documentul citat.
Un alt punct al strategiei vizează modificarea Legii nr. 260/2008, în sensul schimbării atribuţiilor PAID, Poolul urmând să reprezinte unicul reasigurător al poliţelor emise de membrii PAID pentru cele trei riscuri catastrofale. Practic, Poolul va funcţiona ca un reasigurător pentru societăţile de asigurare membre şi va cumpăra protecţie de la reasigurătorii internaţionali pentru întregul portofoliu al asigurătorilor membri. „Astfel, PAID urmează să realizeze o reasigurare-«umbrelă» pentru toate poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale emise de membrii PAID, urmând ca, la rândul său, să cedeze în reasigurare primele primite de la asigurătorii membri PAID, corespunzător expunerii“, au mai spus sursele citate.
Pe masa deputaţilor
Toate potenţialele modificări expuse mai sus sunt deja incluse într-o propunere legislativă a preşedintelui Comisiei pentru Politică Economică din Camera Deputaţilor, Mihai Tudose. „Proiectul meu privind modificarea Legii nr. 260/2008 (care reglementează funcţionarea PAID) a trecut deja de mai multe faze. Practic, mai este nevoie doar de votul în plen. Când se va întâmpla asta, nu aş putea însă să vă spun“, ne-a declarat deputatul PSD, Mihai Tudose.
În prezent, potrivit legislaţiei, PAID este societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor. PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are ca principali acţionari societăţile Astra – 15%, Groupama Asigurări – 15%, Platinum – 15% şi Generali România – 11%. De asemenea, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin, fiecare, o participaţie de 5,5% din capitalul social.
Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare (obligatorie sau facultativă), prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Potrivit legii, locuinţa de tip A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton-armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Tipul B de locuinţă are pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul dintre cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi._
50% dintre locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor, majoritatea însă prin poliţe facultative