Amândoi s-au îndrăgostit de Crâmpoșie și amândoi vor să facă profit din asta. Diferența este că, unul încă mai lucrează la îmbunătățirea soiului, celălalt deja împarte cu ceilalți savoarea vinului atât de vechi.
Unul dintre cele 30 de soiuri de vin autohton românesc, Crâmpoșia, a devenit tot mai căutat în ultimii ani, și datorită calităților sale, dar și datorită celui mai celebru producător al acestui soi de vin, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Prince Știrbey și Murfatlar sunt alți producători cunoscuți ai celebrului soi. De anul viitor, pe piață va apărea un nou concurent: Ioan Niculae.
Potrivit declarațiilor făcute de omul de afaceri Ioan Niculae, Crâmpoșia este “un soi de viță rezistentă, care dă producție și în anii secetoși și în cei ploioși. Am cultivate 100 de hectare cu acest soi de viță, iar comercializarea vinului am început-o doar la o scară foarte mică. Abia de anul viitor vom intra pe piață cu acest soi. Deocamdată ținem foarte mult la calitatea vinului obținut și facem stocuri înmainte de a începe comercializarea”, spune Niculae, care a intrat în afacerile cu viță de vie în 2004.
Spre deosebire de Niculae, care are 370 de hectare de viță de vie cu circa 8-9 soiuri de vin, Isărescu are cultivate 20 de hectare de viță de vie cu patru soiuri de vin. Filosofia lui Niculae este de a produce și experimenta întâi, în timp ce bancherul este deja în business, fapt dovedit și de vânzările din 2011 ale celor două firme. Astfel, dacă cifra de afaceri a societății lui Niculae este de 325.000 de euro, cea a lui Isărescu este de 420.000 de euro. Iar dacă ne uităm și la profit, vom vedea că Măr SRL, societatea guvernatorului BNR a avut un profit brut de peste 100.000 de euro, în timp ce Intervitt SRL, controlată de Ioan Niculae a avut, 43.000 de euro, mai puțin de jumătate din profit brut declarat de Isărescu. În schimb, stocurile Intervitt sunt de zece ori mai mari decât al Măr SRL, 10,9 milioane de lei față de 1,2 milioane de lei.
Soiul Crâmpoșie selecționatã este inclus în sortimentul de bazã al podgoriei Drãgãsani, unde a înlocuit în culturã soiul vechi românesc Crâmposie. Fiind un soi apreciat, Crâmposia selectionatã este cultivat și în alte podgorii din România printre care: Murfatlar-Medgidia, Panciu, Odobești etc. Soi prefiloxeric, oltenesc prin excelență, Crâmpoşia făcea parte pe vremuri dintre soiurile ce contribuiau la vinul de Drăgăşani (Crâmpoşie, Gordan, Braghina şi Tămâioasă Românească).