Aproape 100 de nume de mari companii, manageri şi oameni de afaceri au fost „triate“ de revista Capital, împreună cu un juriu format din personalităţi ale mediului de afaceri autohton, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a galei OSKAR Capital. După o analiză minuţioasă şi extrem de dificilă, au fost aleşi câte trei nominalizaţi pentru fiecare dintre cele cinci categorii. Doar ei au rămas în cursa pentru trofeul care recompensează performanţele de excepţie ale vârf
Aproape 100 de nume de mari companii, manageri şi oameni de afaceri au fost „triate“ de revista Capital, împreună cu un juriu format din personalităţi ale mediului de afaceri autohton, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a galei OSKAR Capital. După o analiză minuţioasă şi extrem de dificilă, au fost aleşi câte trei nominalizaţi pentru fiecare dintre cele cinci categorii. Doar ei au rămas în cursa pentru trofeul care recompensează performanţele de excepţie ale vârfurilor mediului de afaceri. Ediţia din acest an are o temă specială, marcând din perspectivă corporatistă integrarea europeană. Evenimentul vrea să demonstreze că firmele româneşti şi cei care le conduc au atins niveluri de performanţă comparabile cu cele din UE.
Astfel de exemple pot fi considerate, de fapt, adevăratele motoare ale integrării, înainte ca decizia politică să facă posibil acest lucru la 1 ianuarie 2007. Ca în fiecare an, OSKAR Capital este un barometru al economiei româneşti, indicând domeniile care au înregistrat cele mai mari creşteri. Iar sectoarele „vedetă“ sunt comunicaţii, IT, băncile, dar şi piaţa farmaceutică. Printre personalităţile invitate să participe la gala din 5 decembrie se numără premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul economiei Codruţ Şereş.
Investiţia Anului
Achiziţionarea Băncii Comerciale Române (BCR) de către Erste Bank, finalizată la mijlocul lunii octombrie, a presupus o investiţie de 3,75 miliarde de euro din partea băncii austriece, fiind cea mai mare privatizare din Europa de Sud-Est.
Erste Bank deţine, în urma tranzacţiei, 61,8825% din acţiunile BCR, preluate de la Guvernul Român, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi IFC. Prezentă deja pe pieţele din Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Ucraina, Erste Bank are, în urma achiziţionării BCR, un total de 15,6 milioane de clienţi şi o cotă de aproximativ 15% din piaţa de retail din Europa Centrală şi de Est.
Andreas Treichl, preşedintele consiliului de supraveghere BCR
Ranbaxy Laboratories Ltd şi-a făcut intrarea pe piaţa farmaceutică locală prin achiziţia a 96,7 procente din acţiunile celui mai mare producător român de generice, Terapia SA, prin intermediul subsidiarei Ranbaxy Netherlands BV. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 324 milioane de dolari, acţiunile fiind preluate de la fondul de investiţii Advent International. Astfel, a fost creată cea mai mare companie de generice din România, sub numele de Terapia Ranbaxy, clasându-se, în primele şase luni ale anului, pe locul 5 în topul producătorilor de medicamente din România. Pentru acest an, compania estimează o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari.
Dragoş Damian, CEO Ranbaxy-Terapia
Deşi a intrat pe piaţa românească abia în octombrie anul trecut, prin deschiderea primului hipermarket în Bucureşti, în zona Bucur Obor, Kaufland este deja unul dintre principalii investitori în domeniul comerţului cu amănuntul din România. Având un ritm de dezvoltare alert, compania a deschis, la începutul lunii noiembrie, cel de-al şaisprezecelea hipermarket din România, investiţiile totale ajungând la 250 de milioane de euro. În afară de Bucureşti, Kaufland a des-chis magazine în Râmnicu Vâlcea, Ploieşti, Alba Iulia, Timişoara, Baia Mare, Târgu-Mureş, Galaţi, Cluj-Napoca, Hunedoara, Satu Mare, Suceava, Târgovişte şi Piteşti. În total, compania deţine peste 730 de magazine în Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi România.
Gunter Grieb, director general Kaufland
Managerul anului
Florin Talpeş
Compania Softwin, condusă de Florin Talpeş, a creat singurul produs românesc care deţine o cotă de peste 1% din piaţa mondială a soluţiilor de securitate informatică, prin BitDefender. În Franţa, de exemplu, BitDefender este cel mai bine vândut produs din categoria sa. În luna septembrie, BitDefender a semnat un acord de parteneriat cu Tech Data, companie americană specializată în distribuţia de produse IT&C, prin care produsul românesc de securitate va fi furnizat clienţilor săi. Softwin a participat în peste 5.000 de proiecte de dezvoltare şi implementare a unor tehnologii de vârf, peste 70% din cifra de afaceri a companiei fiind realizată din export.
Florin Talpeş, director general Softwin
Aflată la conducerea companiei Vodafone România de la sfârşitul anului trecut, Liliana Solomon şi-a propus să cucerească poziţia de lider al pieţei de telefonie mobilă din România. Mizând pe transferul rapid de date, Vodafone a lansat soluţia Vodafone Mobile Connect 3G Broadband, ce foloseşte tehnologia HSDPA (High Speed Downlink Packed Acces).
Această tehnologie asigură rate de transfer al datelor de până la patru ori mai mari şi simplifică căile de acces şi utilizarea, faţă de 3G. Vodafone a anunţat şi creşterea reţelei sale de distribuţie la 58 de magazine, în încercarea de a-şi mări numărul de peste 7,1 milioane de clienţi, înregistraţi în luna septembrie. Liliana Solomon, CEO Vodafone
Compania Hewlett Packard România, condusă de Radu Enache, a înregistrat creşteri ale vânzărilor de 53,8% în primele două trimestre ale anului financiar 2006, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O dezvoltare majoră a avut-o Departamentul de Soluţii Tehnologice, veniturile sale crescând cu peste 70% în prima jumătate a anului 2006, în timp ce veniturile provenite din vânzarea soluţiilor de stocare au crescut cu peste 174%. Rezultatele foarte bune au fost puse pe seama implicării în proiecte din zona bancară, telecomunicaţii şi sectorul public, dar şi a distribuţiei de soluţii comerciale pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. Radu Enache a fost şi unul dintre oamenii-cheie în desemnarea României drept centru global pentru servicii şi suport.
Radu Enache, director general HP
Omul de afaceri al anului
Foarte activ pe piaţa imobiliară şi a construcţiilor, Alexander Hergan a construit şi a vândut, pentru 80 de milioane de euro, clădirea de birouri Charles de Gaulle Plaza, către fondul de investiţii Accession Fund, prin compania al cărei proprietar este, Avrig 35. Tot în acest an, omul de afaceri a fost developer pentru hipermarketul Auchan, construit în cartierul Titan din Bucureşti, investiţia totală în proiect fiind de 40 de milioane de euro. Pe lângă construcţia unei clădiri de birouri în Zalău, cu o investiţie depăşind 40 de milioane de dolari, Hergan are în plan investiţii de câteva sute de milioane de euro într-un proiect rezidenţial, ce va prinde contur în următorii doi ani.
Alexander Hergan, CEO Avrig 35
Proprietar al companiei de IT Romsys, Marius Cojanu a reinvestit cea mai mare parte a profitului obţinut anul trecut în dezvoltarea afaceri, prin creşterea numărului şi pregătirii angajaţilor, dar şi pentru achiziţionarea de tehnologii şi instrumente de dezvoltare. În perioada următoare, eforturile sale vor fi orientate în direcţia internaţionalizării afacerilor la nivel european. Compania a investit aproape o jumătate de milion de euro pentru asigurarea unor condiţii de lucru ultramoderne, cu infrastructură tehnologică de ultimă generaţie, în noul sediu din Bucharest Business Park. În 2005 profitul net al companiei a crescut cu 70% în comparaţie cu anul anterior, până la 11,2 milioane de euro, în timp ce cifra de afaceri a fost de 44,8 milioane de euro.
Marius Cojanu, preşedinte şi director general Romsys
Omul de afaceri a fost printre iniţiatorii a două dintre cele mai importante afaceri autohtone, Banca Transilvania (BT) şi Astral Telecom. Deşi şi-a vândut participaţia la ultima dintre ele, deţine, încă, o cotă importantă din grupul financiar BT. În ultimii trei ani, banca şi-a triplat valoarea de piaţă, în prezent fiind evaluată la un miliard de euro, în condiţiile creşterilor indicatorilor financiari la BVB. Activele totale ale BT au crescut cu 27% în primele şase luni ale anului 2006, iar veniturile din primul semestru au crescut cu 41%, în timp ce profitul net cu 13%, comparativ cu semestrul întâi al anului trecut. Pe lângă implicarea în BT, Ciorcilă dezvoltă şi proiecte imobiliare importante.
Horia Ciorcilă, acţionar Banca Transilvania
Banca anului
Una dintre cele mai importante bănci româneşti, Banca Transilvania a obţinut un profit net de 58,7 milioane de lei, ocupând, la sfârşitul primului semestru, după nivelul activelor, locul cinci în sistemul bancar, cu o cotă de piaţa de 4,4%. În următorii trei ani, banca îşi propune să-şi dezvolte reţeaua teritorială, formată în prezent din 314 unităţi, la 500 de locaţii. BT şi-a concentrat atenţia asupra dezvoltării sectorului de credite pentru IMM, consolidând un portofoliu de credite rapide, precum Creditul 1 Oră pentru investiţii, fără aport propriu şi Creditul 1 Oră – capital de lucru, fără garanţii materiale. De asemenea, a creat şi un call center pentru clienţii IMM.
Robert Rekkers, director general Banca Transilvania
Este una dintre puţinele bănci care nu a pierdut procente din cota de piaţă, controlând 15,4% situându-se pe poziţia a doua după BCR. La sfârşitul lunii august, a deschis unitatea cu numărul 500. În acelaşi timp, a început una dintre cele mai mari campanii de angajare de pe piaţa bancară locală, având 1.000 de noi salariaţi. Printre cele mai importante contracte semnate de BRD se numără împrumutul de şapte milioane de euro acordat dezvoltatorilor proiectului imobiliar Băneasa. De asemenea, va lua parte la contractarea unui credit de 70 de milioane de euro de la BERD, împreună cu alte două sau trei bănci, dispunând astfel de fonduri pentru finanţarea sectorului IMM.
Patrick Gelin, preşedinte director general BRD
HVB Ţiriac este imaginea unei reuşite fuziuni pe piaţa bancară românească, dintre HVB Bank şi Banca Ţiriac, fiind începute şi demersurile pentru cea de-a doua fuziune, cu Unicredit România, ce se va finaliza în cursul anului următor. În urma fuziunii, ce a costat aproximativ zece milioane de euro, banca a trecut pe locul al patrulea în sistemul bancar, având o cotă de piaţă de 6,5%. Noua bancă este complet operaţională din luna septembrie, având active totale de 2,8 miliarde de euro, în creştere faţă de cele 2,5 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut. După fuziunea HVB Leasing cu UniCredit Leasing, noua entitate va cumula o cotă de 14% din piaţă. Unirea celor două bănci a fost benefică şi pentru clienţi, gama de produse fiind diversificată.
Dan Pascariu, preşedinte HVB Ţiriac
Speranţa Anului
Tânărul de 27 de ani a reuşit să convingă managementul companiei americane de jocuri pentru telefoane mobile, Jamdat Mobile, să deschidă o filială de producţie în România, iar în februarie compania-mamă a fost preluată de Electronic Arts, liderul mondial al producătorilor de jocuri pentru computere şi console. În prezent, compania are peste 110 programatori, designeri, graficieni şi testeri în România, cu un buget anual de peste 2,5 milioane de dolari. Biroul din Bucureşti produce jocuri originale şi adaptează jocuri pentru telefoane mobile, creează sisteme tehnologice de procesare şi distribuire a aplicaţiilor pentru telefoane mobile şi testează jocuri mobile, destinate pieţei europene.
Mihai Pohonţu, director general EA România
În 1997, fraţii Iulian şi Viorel Urban au fondat firma de colectare de debite Urban şi Asociaţii. Acum compania are 180 de angajaţi la o cifră de afaceri de peste un milion de euro şi un volum al creanţelor recuperate în 2005 de peste 15 milioane de euro. A reuşit să atragă atenţia unei divizii a grupului financiar austriac Erste, care a achiziţionat firma pentru două milioane de euro. În calitate de manager al companiei, Iulian Urban are planuri de francizare a reţelei în cele mai importante 30 de oraşe din România, dar şi deschiderea unui birou la Viena. În acest an, compania se aşteaptă să colecteze debite în valoare totală de peste 20 de milioane de euro, în creştere cu 33% faţă de anul trecut, cifra de afaceri ridicându-se astfel la 4,5 milioane de euro.
Iulian Urban, preşedinte Urban &Asociaţii
Student în Belgia, Tudor Ciobanu a lansat în România un sistem de microplăţi prin telefonul mobil şi SMS, după ce a reuşit să convingă managerii companiei franceze Rentabiliweb să intre pe piaţa locală. Prin intermediul acestui serviciu, utilizatorii vor putea achiziţiona diverse produse sau servicii online, fără a avea nevoie de un card bancar. Site-uri cu specific juridic, site-uri de anunţuri sau de matrimoniale sunt doar câţiva dintre clienţii prezenţi în portofoliul Rentabiliweb România. Activitatea desfăşurată în acest scurt interval nu s-a concentrat însă strict asupra componentei online, de o deosebită importanţă fiind şi colaborările mass-media. În Franţa, serviciul este foarte răspândit, fiind folosit, de exemplu, pentru plata unor ziare şi reviste.
Tudor Ciobanu, director general Rentabiliweb