Institutul şi-a justificat iniţiativa prin necesitatea de a se sprijini pe un proiect solid în cazul în care Regatul Unit se va pronunţa în favoarea ieşirii ţării din UE în cadrul unui referendum promis de premierul britanic, David Cameron, la orizontul anului 2017.
”Este indispensabil ca această decizie să fie precedată de o dezbatere argumentată”, a declarat Nigel Lawson, fost ministru al finanţelor britanice şi membru al juriului acestui ”Brexit Price” (o contracţie de la ”Britain” şi ”exist”), deschis persoanelor particulare, grupurilor şi instituţiilor.

”În prezent, discuţiile au arătat mai mult pasiune decât lumină şi este esenţial de a ne axa pe cadrul politic cerut în cazul în care Regatul Unit va decide să părăsească UE”, a adăugat fostul ministru.

Faptul că premiul este decernat în euro, şi nu în lire sterline, este ”simbolic, deoarece juriul consideră că ieşirea din UE trebuie să ducă la o Mare Britanie deschisă către exterior şi liber-schimb, şi nu la o Mare Britanie care se repliază pe piaţa sa internă şi interesele sale particulare”, potrivit declaraţiilor lui Philip Booth, directorul editorial al institutului.

În ianuarie a.c., David Cameron anunţa că doreşte să renegocieze termenii apartenenţei Regatului Unit la UE şi să organizeze apoi, dacă va fi reales în 2015, un referendum până la sfârşitul lui 2017 pe această temă.

Dar, pe fondul unui avans electoral al Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP, populist şi antieuropean), aripa eurosceptică a Tories (conservatorii) cere ca referendumul să aibă loc mai devreme sau, cel puţin, garanţii privind organizarea sa.

Potrivit unui sondaj ICM, publicat luna trecută, 35 % dintre britanici sunt în favoarea organizării imediate a unui referendum şi 43 % spun că ei ar vota, dacă este cazul, pentru ieşirea ţării din UE.
Sursa: Agerpres