Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că România va primi foarte probabil, pe data de 14 decembrie, o condamnare din partea Curții Europene de Justiţie (CJUE). Aceasta se leagă de faptul că statul român nu a închis și ecologizat 31 de depozite industriale.
Mircea Fechet anunță o foarte posibilă condamnare pentru statul român
Mircea Fechet susține că, pe 14 decembrie, ne putem aștepta la o condamnare pentru România. Cauza? Statul român nu ar fi închis 31 de depozite de deşeuri industriale. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a oferit aceste lămuriri luni, 20 noiembrie 2023, în cadrul unei conferințe de specialitate.
România a primit o listă de 101 depozite care trebuiau închise/ecologizate. Acest lucru s-a întâmplat prin condamnarea primită de statul român, în 2018. De fata aceasta, sancțiunile anunțate ar putea fi „pecuniare”.
„Pe 14 decembrie, cel mai probabil, Curtea Europeană de Justiţie va condamna statul român într-o cauză legată de neînchiderea, neecologizarea unor depozite de deşeuri.
Din lista celor 101 de depozite, în legătură cu care am fost condamnaţi deja în 2018, am reuşit să închidem doar o parte, iar astăzi când discutăm sunt încă 31 astfel de depozite industriale neecologizate.
Acestea, din păcate, vor pune România în situaţia în care nu doar să fie condamnată, dar există un risc major să fim condamnaţi cu sancţiuni pecuniare.
Adică, în loc să investim banii în şcoli, în grădiniţe, în drumuri şi în alte investiţii de care avem atât de mare nevoie, o să trebuiască să plătim amenzi şi penalităţi”, a declarat Fechet.
Condamnarea din 2018, primită după ce România nu respectat termenul de 16 iulie 2009
Până la data de 16 iulie 2009, România trebuia să închidă și să reabiliteze gropile de gunoi (municipale și industriale) care nu respectau standardele. La acea dată, existau 109 de astfel de depozite neconforme.
Din cauza ritmului lent al progreselor, Comisia Europeană (CE) a ales să aducă această chestiune în fața Curții de Justiție. Acest lucru s-a întâmplat în luna februarie 2017. Decizia CJUE a vizat 68 de depozite de gunoi. Din păcate, numai 20 dintre ele au fost închise definitiv până în anul 2020.
Până în luna ianuarie 2020, majoritatea acțiunilor necesare pentru închiderea, sigilarea și regenerarea celor 48 de gropi de gunoi rămase nu au fost încă planificate, aprobate sau demarate. Având în vedere această situație, Comisia Europeană a hotărât să trimită României o scrisoare de notificare formală, conform deciziei CJUE.
În luna februarie 2022, Comisia Europeană a inițiat din nou acțiuni legale împotriva României. CE argumenta că nu s-au închis toate cele 68 de depozite de gunoi neconforme, potrivit deciziei anterioare.
Luni, Camera de Comerț Româno-Germană (AHK România) va găzdui un simpozion dedicat gestionării și reciclării deșeurilor. Aici se va pune un accent special pe soluțiile pentru Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).