Sorin-Petre Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, a fost condamnat în primă instanță la 4 ani şi o lună închisoare cu executare, fiind acuzat de fraude cu fonduri europene.
Potrivit deciziei Tribunalului București, Sorin-Petre Dimitriu a fost condamnat la doi ani pentru folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la alți doi ani şi trei luni pentru abuz în serviciu în formă continuată și la doi ani şi opt luni pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Pedepsele au fost contopite şi la pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 8 luni închisoare a fost adăugat un spor de un an şi cinci luni închisoare, astfel încât Sorin Dimitriu va executa în final patru ani şi o lună de închisoare.
De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 70.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Pe 15 ianuarie 2018, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sorin-Petre Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ din Bucureşti şi pe Gabriel Mihuţ, director general al instituţiei, pentru schimbarea destinaţiei fondurilor europene. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2009, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanţate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.
„În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, inculpaţii Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (C.C.I.B.), Dimitriu Sorin-Petre, Mihuţ Gabriel-Dan, beneficiind de sprijinul inculpatei Vasilescu Laurenţia, au schimbat, fără respectarea dispoziţiilor legale, destinaţia fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinaţii ce nu erau aferente proiectelor, în funcţie de anumite necesităţi ale C.C.I.B. Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanţare ale celor patru proiecte în contul curent al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi a fost utilizată pentru: plata unor obligaţii către bugetul de stat, plăţi către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum şi pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte”, arată DNA.