Condamnarea lui Vladimir Putin! Anunțul care trimite o undă de șoc la Moscova

Sursă: Kremlin.ru

Ministrul francez de Externe nu exclude posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să fie judecat de Curtea Penală Internațională. Catherine Colonna a declarat că acest lucru este posibil „dacă faptele și responsabilitățile sunt stabilite”.

Un proces al preşedintelui rus Vladimir Putin la Curtea Penală Internaţională (CPI) este „o posibilitate”, a apreciat ministrul francez de externe Catherine Colonna într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien publicat joi seara.

Vladimir Putin ar putea fi judecat

„Colaborăm cu CPI şi întreaga comunitate internaţională, astfel încât să nu existe impunitate pentru autorii şi responsabilii de război”, a explicat Catherine Colonna cotidianului francez, adăugând că CPI poate reveni la lanţul de responsabilităţi „până la cel mai înalt nivel”.

Ea a amintit, de asemenea, că această instanţă a implicat deja şefi de stat. „Nu pot prevedea că acesta va fi cazul pentru Vladimir Putin, dar este o posibilitate dacă faptele şi responsabilităţile sunt stabilite”, a spus ea.

Catherine Colonna a subliniat faptul că nu există pace durabilă fără justiţie precum şi importanţa strângerii dovezilor de crime de război.

Franţa se pregăteşte astfel să trimită un al doilea laborator mobil de analize ADN în Ucraina, obiectivul fiind acela de a permite efectuarea mai rapidă a investigaţiilor şi de a colecta dovezi importante pentru viitoare procese, a declarat jurnaliştilor o sursă diplomatică franceză.

CPI are jurisdicţie doar asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei, întrucât Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma de înfiinţare a Curţii, notează AFP, potrivit Agerpres.

ONU cere Rusiei retragerea din Ucraina

De asemenea, Adunarea Generală a ONU a cerut joi retragerea imediată a trupelor ruse care au invadat Ucraina în urmă cu un an, votând cu o majoritate foarte largă o rezoluţie care cere, de asemenea, o pace „justă şi durabilă”.

Rezoluţia adoptată reafirmă „angajamentul” faţă de „integritatea teritorială a Ucrainei” şi „cere” ca Rusia „să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul ucrainean în cadrul graniţelor recunoscute internaţional ale ţării”, o referire la teritoriile anexate de Rusia. De asemenea, solicită o „încetare a ostilităţilor” şi „subliniază necesitatea realizării, cât mai curând posibil, a unei păci cuprinzătoare, juste şi de durată în Ucraina, în conformitate cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”.

Rezoluţia fără caracter obligatoriu a primit 141 de voturi pentru, 7 împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Mali, Nicaragua, Eritreea), în timp ce 32 de ţări s-au abţinut, inclusiv China şi India, din totalul celor 193 de state membre ale ONU.