În ce măsură poate fi pedepsit Vladimir Putin? Curtea Penală Internațională a început să strângă probe

În urma deciziei respective, autoritățile din Ucraina au decis să înființeze o echipă pentru a strânge probe, arată o analiză realizată de BBC.

„Până și războiul are reguli”, a transmis Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Trebuie menționat că acestea sunt cuprinse în Convenția de la Geneva și într-un șir de alte legi și acorduri internaționale.

Anunțul respectiv a venit după ce anchetatorii și jurnaliștii au găsit ceea ce pare a fi o dovadă a uciderii deliberate a civililor în Bucha, un oraș de la periferia Kievului, și în alte zone din apropiere.

La rândul lor, forțele ucrainene spun că au găsit gropi comune și că există dovezi că civili au fost împușcați după ce au fost legați de mâini și de picioare. În acest context, premierul Marii Britanii Boris Johnson a declarat că atacurile sunt „noi dovezi” ale crimelor de război.

Anunțul făcut de către șefa Comisiei Europene

Amintim că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat înființarea unei echipe comune de anchetă cu Ucraina.

„În această după-amiază, am vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucha şi în alte zone din care trupele ruse au plecat recent.

I-am transmis condoleanţe şi l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot şi nu vor rămâne fără răspuns.

Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţi (…) Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi.

UE a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe şi a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la faţa locului pentru a sprijini parchetele ucrainene. Eurojust şi Europol sunt pregătite să asiste.

Este necesar un răspuns global. Există discuţii în curs între Eurojust şi Curtea Penală Internaţională pentru a-şi uni forţele şi Curtea să facă parte din echipa de anchetă comună.

O astfel de abordare coordonată din partea autorităţilor ucrainene, a UE, a statelor membre şi a agenţiilor acesteia şi a Curţii Penale Internaţionale va permite ca probele să fie colectate, analizate şi prelucrate în cel mai complet şi eficient mod posibil.

L-am însărcinat pe comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders, să urmărească şi să ia legătura cu procurorul general ucrainean (…) Comisia va oferi tot sprijinul tehnic şi financiar necesar tuturor investigaţiilor conduse de UE”, a transmis Ursula von der Leyen.