România şi Bulgaria ar putea cere renegocierea capitolului „minerit şi energie” din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, a declarat liderul sindical Marin Condescu.
Acesta afirmă că, sâmbătă, a discutat această posibilitate cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, după ce a participat la Budapesta la o întâlnire a partenerilor sociali din sectorul minier european. Condescu a fost la Budapesta în calitate de preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, dar şi de vicepreşedinte al Federaţiei Europene Mine Energie, la întâlnirea respectivă participând sindicalişti şi reprezentanţi ai patronatelor şi guvernelor din statele UE.
Liderul sindical afirmă că la întâlnirea respectivă a fost pusă în discuţie posibilitatea reconsiderării programului existent de conformare la mediu pe întreg continentul, reducerea cu 30% a emisiilor de carbon fiind considerată „inacceptabilă”, în textul declaraţiei finale date publicităţii după conferinţa de la Budapesta.
„Optica în Europa în privinţa mineritului şi a energiei bazate pe cărbune s-a schimbat mult şi în bine în ultimii ani. Situaţia este favorabilă pentru aceste domenii şi cred că România şi Bulgaria pot renegocia acum capitolele acestea din tratatele lor de aderare la Uniune, pe fondul schimbărilor de acum. Am discutat şi cu domnul ministru Videanu aceste aspecte şi dânsul a fost de acord cu găsirea celor mai bune posibilităţi pentru a începe aceste demersuri”, afirmă Condescu.
Politica europeană în privinţa subvenţionării mineritului va fi mai flexibilă
Liderul sindical spune că renegocierea capitolului de minerit şi energie este posibilă şi pe fondul adoptării luna viitoare în Parlamentul European a unei prime variante de proiect de strategie europeană în acest domeniu valabilă până în 2050. El afirmă că, în acest context, politica europeană în privinţa subvenţionării mineritului va fi mult mai flexibilă decât până acum.
„Pe 7 iulie, Parlamentul European va aproba Directiva 1407din 2002 a Comisiei Europene privitoare la modul de subvenţionare a cărbunelui şi tot atunci va fi făcută publică o primă variantă a noii foi de parcurs a energiei până în 2050. Cărbunele, în noua optică europeană, ca resursă internă, este la fel de poluant ca şi gazele naturale sau petrolul, iar în privinţa subvenţiilor, Guvernul va avea libertatea de a decide ce domenii finanţează, în funcţie de posibilităţile bugetare”, mai declară Condescu.
El consideră că sectorul minier din Oltenia nu are nevoie de susţinere de la buget eventual decât dacă statul decide să se implice în modernizarea acestui domeniu.
Problemele de mediu, greu de rezolvat
Liderul afirmă că România are în continuare probleme de rezolvat la capitolul „mediu”, condiţiile acceptate la aderarea în Uniunea Europeană fiind greu de îndeplinit într-un timp scurt şi pe fondul crizei economice.
„Noi şi cu bulgarii ne-am angajat că intrăm în Uniune cu problemele de mediu rezolvate de s-au crucit europenii când au văzut ce putem semna, dar, între timp, nu am accesat nici un fond european pentru a ne rezolva problemele.
Am promis la integrare că suntem în stare să ne rezolvăm problemele şi, de fapt, mai avem multe de făcut. Renegocierea poate presupune timpii necesari pentru rezolvarea problemelor pe care le avem, fondurile necesare pentru a moderniza centralele pe cărbune, precum şi multe altele”, a mai spus Condescu.