Condimentele care pot îmbolnăvi . Întrebați orice american dacă îi place maioneza și muștarul și veți vedea că în frigiderul se află cel puțin un borcan de maioneză, ketchup și muștar.

Condimente care pot pune sănătatea în pericol

Din păcate, toate au demonstrat că pot afecta sănătatea în cazul în care se descoperă o problemă de siguranță alimentară. Și multe astfel de probleme au fost depistate în trecut. De la salmonela și botulism până la obiecte străine care s-au furișat în sosurile preferate, iată câteva dintre cele mai consumate condimente care, în ultimii ani, au fost retrase de pe rafturile magazinelor din cauza unor probleme de siguranță alimentară, potrivit Thetakeout.

https://www.thetakeout.com/1794542/condiment-recalls-affected-millions/?utm_source=flipboard&utm_content=TheTakeout/magazine/The+Takeout

Muștarul cu risc de salmonella

În ianuarie 2024, Ventura Foods a retras de pe rafturi borcanele de muștar Carolina vândute în magazinele din Alabama, Florida, Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Tennessee și Virginia, după ce s-a descoperit că de fapt conțineau un produs diferit, care provoca alergii. Sosul tradițional dulce și picant conținea hamsii, care nu erau înscrise pe ambalaj. De dragul siguranței, clienții au fost încurajați să arunce orice borcan sau să le returneze la magazinul local cât mai curând posibil.

Tot în 2024, muștarul marca Thanos a fost retras de pe rafturi din cauza pericolului de Salmonella, după ce semințele de muștar utilizate în timpul producției au fost testate pozitiv pentru salmonella

Maioneza contaminată s-a dovedit a fi mortală

Condimentele care pot îmbolnăvi . Botulismul este rar, dar extrem de periculos. Declanșată de o bacterie cunoscută sub numele de Clostridium botulinum, botulismul este o boală care atacă sistemul nervos și provoacă simptome precum greață, vărsături, pleoape căzute și probleme de vorbire, respirație sau înghițire. Netratată, se poate dovedi chiar mortală, OMS raportând că 5% până la 10% din cazuri sunt fatale.

Din păcate, acest lucru s-a întâmplat în Arabia Saudită în mai 2024, după ce lanțul de restaurante Hamburgini a servit, fără să vrea, un produs de maioneză numit BON TUM, care a fost contaminat cu bacterii. 75 de persoane au fost spitalizate la terapie intensivă, iar una a murit. Toate produsele rămase au fost distruse și alte restaurante care foloseau condimentul au fost notificate să facă același lucru.

Chick-fil-A a retras sosul polinezian datorită unui accident de etichetare

Chick-fil-A își poate lua numele de la puiul său, dar fanii știu că adevărata magie constă în sosurile sale. Cu toate acestea, în martie 2024, îndrăgitul lanț de fast-food le-a adresat clienților o solicitare urgentă de a renunța la sosuri, după ce și-au dat seama că a avut loc un accident în timpul producției.

Chick-fil-A a încurajat clienții să arunce sosul polinezian cât mai curând posibil, deoarece conținea, în mod eronat, sos Sriracha. Spre deosebire de sosul polinezian, acesta conține grâu și soia, prezentând un risc potențial de alergen. Chick-fil-A a descoperit problema după ce unul dintre furnizorii săi, T. Marzetti Co., a tras un semnal de alarmă cu privire la sosurile etichetate greșit.

Heinz a retras condimentul care conținea un colorant industrial

Condimentele care pot îmbolnăvi . Heinz este unul dintre cele mai mari nume din domeniul condimentelor, dar a dat-o în bară în martie 2005. Nuemele său a fost legat de un scandal cu privire la pericolele Sudan I – un colorant industrial roșu, cancerigen care este de obicei folosit pentru benzină și solvenți. Decizia retragerii a venit după ce colorantul a fost găsit într-un sos de piper făcut de filiala Heinz Heinz Meiweiyuan Food Co.

De asemenea, supermarketurilor li s-a ordonat să nu mai vândă sosuri cu ardei și produse uleioase fabricate de Heinz.