Piaţa de IT din ţara noastră este extrem de competitivă. Cele mai mari firme de tehnologie din lume şi-au deschis birouri în România, deoarece aici au găsit forţă de muncă calificată şi buni vorbitori de limbi străine. Recrutarea unui programator bun nu este un lucru uşor,  însă şi mai greu este să păstrezi în firmă un astfel de om. De aceea, companiile oferă salarii atractive, dar şi un mediu de lucru relaxant. Astfel, firmele de IT investesc în amenajarea unor birouri prietenoase, spaţii de relaxare cu hamace prinse în tavan şi săli de mese care aduc mai mult a restaurante.

Unul dintre cele mai frumoase birouri din ţara noastră aparţine firmei Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicaţii online. Situat în clădirea de birouri Phoenix Tower, sediul companiei se întinde pe două etaje, având 1.750 mp. Dacă primul etaj se remarcă prin tematica SF, spațiile de birouri fiind inspirate din filmul Star Trek sau din jocul pe calculator Pac Man, noul etaj cuprinde elemente acvatice. Cei care doresc să se alăture echipei Zitec vor participa la interviuri într-una din cabinele iahtului de peste 25 metri, amplasat în apropiere de zona de recreere. Membrii echipei pot participa la ședințele pentru proiecte în sala pentru întâlniri, Port Royal, în cea decorată cu imagini realizate de NASA în spațiu și în sala inspirată din revista de benzi desenate Harap Alb continuă. Pentru a se deconecta și a obține o nouă perspectivă asupra proiectelor, membrii echipei se pot relaxa pe canapele, în hamace, balansoare sau la taverna din zona de recreere, un spațiu deschis, cu pereți de sticlă ce asigură lumină naturală. 

De asemenea, aceștia își pot demonstra spiritul competitiv jucând mini-golf, pinball, fussball sau ping-pong şi se pot elibera de stress în scaunele de masaj. „Existența unui spațiu confortabil și organizat, care să încurajeze gândirea «out of the box», este foarte importantă în firma noastră, unde creativitatea este unul dintre criteriile esențiale în realizarea proiectelor“, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO-ul Zitec. În 2013, numărul membrilor echipei a crescut cu peste 50%, la un total de peste 90 de specialiști software, iar anul acesta compania va continua recrutările, astfel încât să ajungă la peste 120 de oameni. „Investiţia în noul spaţiu de birouri s-a ridicat la aproximativ 50.000 de euro, iar de conceptul de amenajare al acestuia ne-am ocupat în cadrul echipei noastre, fiind un efort comun. Am apelat la serviciile unor specialişti, atât din partea Property Management (administratorul clădirii Phoenix Tower), cât şi din partea Mobexpert, însă nu a existat un coordonator unic de proiect“, a adăugat Lăpuşan.

Ping-pong, darts sau billiard

Teamnet este o altă companie de IT românească cu birouri de invidiat. Sediu central al Teamnet este situat în clădirea Green Gate şi ocupă patru etaje superioare din totalul de 12 niveluri supraterane ale clădirii. Suprafața totală a birourilor depășește 12.000 de metri pătrați, echivalentul a aproximativ 40% din suprafața totală disponibilă, de 31.000 de metri pătrați. Departamentele Teamnet sunt dispuse de-a lungul a trei etaje (8-10), în timp ce etajul 7 este un spațiu public, destinat întregii organizații, oferind un spațiu amplu de săli de meeting, training și relaxare accesibile oricărei echipe, departament sau companii din cadrul grupului Teamnet. Designerul Stefan Bianco, fondatorul Prographic Architecture Studio, s-a inspirat din activitatea companiei în modelarea interioară a birourilor. Sediul este dotat cu numeroase facilități: un spațiu amplu de relaxare, unde angajații au posibilitatea să ia o pauză și să se destindă la un joc de ping-pong, darts sau biliard, alte colțuri pentru relaxare în spațiile deschise, special amenajate pentru a oferi angajaților o atmosferă caldă și liniștitoare, și câte un spațiu de bucătărie pe fiecare etaj, fiecare cu propriul specific de design. Una dintre sălile de mese este o replică a unui restaurant din centrul istoric.

Cu o experiență de 13 ani, Teamnet este unul dintre cei mai importanți integratori de IT&C din regiune. Grupul Teamnet a fost numit unul dintre cei mai buni angajatori din România în 2014. Grupul va continua să investească în inițiative care să susțină dezvoltarea permanentă a echipei și estimează să depășească 1.000 de angajați în 2015. Cel mai nou birou al unei firme IT deschis în România aparţine celor de la b.sorted, specialişti în domeniul Software Asset Management. Opera designerului Alexandra Barbu de la Dotka, biroul companiei, are 440 mp şi pare, mai degrabă, un spaţiu de joacă.  Şi aici, angajaţii au la dispoziţie hamace, jocuri de fusball, iar birourile angajaţilor te duc cu gândul la o sală de jocuri pe calculator.  Compania b.sorted a fost înfiinţată în anul 2010 de către Bogdan Rotaru împreună cu doi asociaţi olandezi, Mark van Wolferen şi Patrick de Veer. În anul 2013, s-a alăturat un al patrulea partener, Richard Spithoven. În 2013, compania şi-a extins numărul de angajaţi cu 6 persoane, iar în prezent are 21 de angajaţi, dar şi posturi vacante.