Conform prevederilor menționate în HG 495/2014, publicată recent în Monitorul Oficial, companiile în cauză nu pot concedia mai mult de 25% din numărul angajaţilor pe perioada derulării schemei de ajutor de stat, respectiv 10 ani.
Pot beneficia de exceptări, în baza schemei de ajutor de stat, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la dată solicitării, printre altele, următoarele criterii de eligibilitate:
– nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat,
– punerea în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice,
– menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei precum şi nedisponibilizarea pe respectiva perioadă a mai mult de 25% din numărul angajaţilor,
– încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale
– şi atragerea de personal calificat.
Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.
Potrivit procedurii de emitere a acordului de exceptare, beneficiarii trebuie să depună o cerere de completare, însoţită de documentele justificative, se depune la registratura generală a Ministerului Economiei, menţionându-se pe plic 'Schema de ajutor de stat sub formă de reduceri ale sprijinului financiar pentru energia electrică din surse regenerabile'.
'Prin ordin al ministrului Economiei, emis şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Ministerului Economiei în termen de 5 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 495/2014, se desemnează direcţia responsabilă ca unitate de implementare a schemei de ajutor de stat, pe perioada de valabilitate a acesteia. (…) Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat finalizează procesul de evaluare a cererii de acord pentru exceptare în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia', se mai arată în procedura menţionată.
Hotărârea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a fost aprobată de Guvern în luna Iunie.
Hotărârea de Guvern are la bază principiile enunţate în documentul elaborat de Comisia Europeană – 'Orientări privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014 – 2020' şi prevede exceptarea parţială a industriei electrointensive de la contribuţia aferentă promovării resurselor regenerabile de energie, scrie Agerpres.
Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro – intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro – intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro – intensităţi de 10 – 20% şi 40% în cazul unei electro – intensităţi de 5 – 10%.
Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi va intra în vigoare la 1 august 2014. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei hotărâri este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.