Casa Verde Fotovoltaice 2024 ar putea suferi modificări, față de ediția precedentă

Înscrierile pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 sunt planificate să înceapă în toamnă. Programul ar putea suferi modificări față de ediția precedentă. Începând din acest an, ar putea fi incluse în finanțare și acumulatorii de stocare a energiei.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a sugerat că ar fi benefic să se finanțeze și acumulatorii pentru panourile fotovoltaice, pe lângă acestea. În zilele următoare, vor fi efectuate niște simulări pentru a decide dacă în anul 2024 vor finanța inclusiv acumulatorii.

Acumulatorii au un cost destul de ridicat și nu sunt ieftini, astfel că va fi necesară o simulare pentru a vedea dacă se încadrează în aceeași contribuție de 2.000 de lei pe care o are programul din 2023 sau dacă va fi necesar să mărească puțin contribuția persoanei care participă la program, pentru a asigura finanțarea unui număr cât mai mare de oameni. În acest caz, contribuția persoanei fizice ar putea fi ușor mărită dacă dorește să își instaleze și acumulatori.

„Odată cu panourile fotovoltaice, cred că ar fi bine să finanțăm și acumulatori pentru aceste panouri. Vom face niște simulări în zilele următoare și vom lua o decizie, să vedem dacă pentru anul 2024 vom finanța inclusiv acumulatori.

Costul acumulatorilor este destul de ridicat, nu sunt ieftini, și aici trebuie să facem o simulare să vedem dacă ne încadrăm în aceeași contribuție de 2.000 de lei pe care o avem la programul din 2023, sau va trebui să mărim un pic și contribuția persoanei care participă la program, astfel încât să asigurăm o finanțare la cât mai mulți oameni.

Atunci, contribuția persoanei fizice s-ar putea să fie un pic mărită dacă dorește să își pună și acumulator. Cred că o să fie o chestie opțională”, a declarat el în cadrul unui interviu.

Laurențiu Neculaescu
Laurențiu Neculaescu (SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin)

Condițiile de participare vor rămâne aceleași ca în anii precedenți

Condițiile de participare vor rămâne aceleași ca în anii precedenți, cu posibilitatea de a adăuga finanțarea pentru acumulatori.

Actele necesare pentru înscriere rămân neschimbate. Astfel, românii care doresc să se înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice trebuie să prezinte următoarele documente:

  • cererea de finanțare, completată integral prin tehnoredactare, conform formularului prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ghid, semnată de solicitant;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, valabil la data înscrierii în aplicație;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, valabil la data înscrierii în aplicație;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație.