Conducătorul Hamas cere un acord. Americanii trimit un submarin cu rachete în Orientul Mijlociu

israel hamas

SURSA FOTO: Dreamstime

Conform unei surse israeliene care cunoaște această situație, liderul politic al Hamas, Yahya Sinwar, și-ar exprima dorința de a ajunge la un acord de încetare a focului. Există totuși incertitudini în privința dorinței premierului israelian de a participa la un summit.

Aliații lui Netanyahu au transmis că acesta este pregătit să finalizeze un acord

Potrivit unor surse israeliene, aliații lui Netanyahu au transmis jurnaliștilor și altor oficiali guvernamentali că acesta este pregătit să finalizeze un acord, indiferent de efectele asupra coaliției sale guvernamentale.

Cu toate acestea, sistemul de securitate israelian rămâne sceptic cu privire la intențiile lui Netanyahu de a ajunge la un acord, având în vedere opoziția puternică din partea miniștrilor de extremă dreapta din coaliția sa.

O sursă israeliană a menționat că nimeni nu știe ce intenții are Bibi, folosind porecla lui Netanyahu.

„Nimeni nu ştie ce vrea Bibi”, a declarat o sursă israeliană, referindu-se la Netanyahu după porecla sa.

Este evident că Netanyahu va fi supus unei presiuni semnificative din partea Statelor Unite în această săptămână pentru a accepta o încetare a focului și un acord pentru eliberarea ostaticilor.

Potrivit unei surse israeliene, oficialii americani au transmis clar omologilor lor israelieni că, în opinia lor, a sosit momentul să se ajungă la un acord de încetare a focului pentru a preveni extinderea conflictului într-un război regional de amploare.

Forumul familiilor ostaticilor a cerut, de asemenea, Israelului și Hamas să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Forumul familiilor ostaticilor și dispăruților, o organizație influentă în Israel, a cerut, de asemenea, Israelului și Hamas să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor și încetarea focului.

„Un acord este singura cale de a aduce toţi ostaticii acasă. Timpul se scurge. Un acord trebuie semnat acum!”, a afirmat joi forumul într-o declaraţie.

În același timp, partenerii de coaliție ai lui Netanyahu au exprimat clar că nu doresc ca Israelul să încheie un acord cu Hamas.

Vineri, ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a descris propunerea de încetare a focului ca fiind un „acord de capitulare”.

„Îl invit pe prim-ministru să nu cadă în această capcană şi să nu fie de acord cu o abatere, chiar şi minimă, de la liniile roşii pe care le-a stabilit recent şi care sunt, de asemenea, foarte problematice”, a transmis el pe platforma de social media X.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a răspuns la comentariile lui Smotrich, afirmând că „argumentele sale sunt total greşite”.

Totuși, viitorul politic al lui Netanyahu depinde semnificativ de partenerii săi de coaliție, unii dintre ei amenințând deja că vor părăsi guvernul și vor provoca colapsul acestuia dacă el acceptă acordul.

SURSA FOTO: Dreamstime

Parlamentul israelian, Knessetul, se află în vacanța de vară, ceea ce ar putea îngreuna, deși nu ar împiedica total, eforturile lui Smotrich și ale ministrului securității naționale Itamar Ben Gvir de a destabiliza actualul guvern.

Surse israeliene sugerează că Netanyahu ar putea convoca alegeri anticipate în cazul unui acord de încetare a focului, permițându-i astfel să controleze calendarul acestora.

Mediatorii urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu echipele de negociere ale Israelului și Hamas în Cairo sau Doha. Cu toate acestea, discuțiile sunt deja în desfășurare, cu delegații tehnice lucrând non-stop la detaliile esențiale înainte de reuniunea de joi, conform unei surse israeliene.

Aceste negocieri au loc într-un context extrem de tensionat în Orientul Mijlociu

În ultimele săptămâni, două asasinate de mare impact în Liban și Iran au generat temeri de represalii care ar putea escalada într-un conflict mai amplu.

Săptămâna trecută, Israelul l-a eliminat pe Fuad Shukr, un important comandant militar al Hezbollah, grupare armată susținută de Iran.

De asemenea, se crede că Israelul l-a ucis pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Teheran, un incident considerat o umilință majoră pentru Gărzile Revoluționare Iraniene (IRGC), care îl găzduiau pe Haniyeh. Israelul nu a confirmat, dar nici nu a negat implicarea sa în acest incident.

Există semnale că Iranul ar putea reconsidera amploarea și calendarul represaliilor sale împotriva Israelului dacă se va ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, ceea ce a intensificat presiunea asupra Israelului pentru a evita un război regional total.

Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza și, conform Israelului, unul dintre principalii autori ai atacului din 7 octombrie, a fost numit recent noul șef al biroului politic al organizației după asasinarea lui Haniyeh.

Sinwar nu a mai apărut în public de la 7 octombrie și se crede că se ascunde în tunelurile subterane din Gaza. Deși Haniyeh a avut un rol esențial în negocierile pentru încetarea focului, implicarea lui Sinwar a fost mai limitată din cauza dificultăților de comunicare cu lumea exterioară.

Aceste discuții vin după un atac israelian asupra unei școli și a unei moschei, în urma căruia zeci de persoane și-au pierdut viața, provocând indignare la nivel internațional.

Israelul a declarat că atacul a vizat un centru de comandă al Hamas, unde au fost uciși mai mulți combatanți. În urma acestui incident, vicepreședintele american Kamala Harris, candidatul democrat la președinție, a declarat sâmbătă că un număr prea mare de civili au fost uciși în Gaza și a subliniat că este urgent nevoie de un acord.

Secretarul american al Apărării a ordonat trimiterea unui submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat trimiterea unui submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu, conform unui anunț făcut duminică de Pentagon.

Deși USS Georgia, un submarin cu propulsie nucleară, se afla deja în Marea Mediterană din luna iulie, aceasta este o mișcare rară de a dezvălui public amplasarea unui submarin.

După discuțiile dintre Austin și omologul său israelian, Pentagonul a anunțat că Austin a ordonat grupului de atac Abraham Lincoln să își grăbească desfășurarea în zonă.

„Secretarul Austin a reiterat angajamentul Statelor Unite de a lua toate măsurile posibile pentru a apăra Israelul şi a remarcat consolidarea posturii şi capacităţilor forţelor militare americane în întregul Orient Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor regionale”, se adaugă în comunicatul citat de Reuters.

Armata americană a anunțat deja desfășurarea suplimentară de avioane de luptă și nave de război în Orientul Mijlociu, ca parte a eforturilor Washingtonului de a întări apărarea Israelului.