Conducere nouă la CN Aeroporturi București. Ce salarii sunt în Consiliul de Administrație
În cadrul Adunării Generale de la CN Aeroporturi București (CNAB), au fost aleși cei șapte candidați propuși ca membri în Consiliul de Administrație și s-a stabilit remunerația lunară a acestora la 12.656 lei brut.
Cei șapte membri aleși sunt:
- Corneliu Felix Ardelean, director în Ministerul Transporturilor în perioada 2019-2020.
- Mirela Birchi, consilier al Ministrului Transporturilor.
- Georgeta Bumbac, director general în Ministerul Sănătății și administrator provizoriu CNAB.
- Gabriel Constantin Bunduc, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
- Eduard Bachide, secretar de stat în Ministerul Apărării.
- Florin Cosmin Mihălțan, administrator la mai multe firme.
- Cătălin Diaconu, vicepreședinte și analist de investiții în cadrul Franklin Templeton International Services, sucursala București, și administrator provizoriu propus de Fondul Proprietatea.
Voturile au fost exprimate prin metoda votului cumulativ.
Fondul Proprietatea contestă alegerea
Fondul Proprietatea și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul de selecție al Consiliului de Administrație al CNAB realizat de acționarul majoritar, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Fondul a considerat că procesul de selecție nu a respectat prevederile legislației privind guvernanța corporativă și nu a identificat candidați potriviți.
Problemele identificate de Fondul Proprietatea în procesul de selecție includ:
- Netransparența și nerespectarea termenelor legale: Procesul de selecție a fost reluat cu mai mult de doi ani în urmă și ar fi trebuit finalizat în 150 de zile, conform cerințelor legale.
- Lipsa independenței candidaților: Din cele șapte nominalizări, cinci par a fi angajați ai instituțiilor publice, în loc de maximum două, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011.
- Lipsa candidaților cu experiență în audit financiar, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor legale.
- Lipsa de transparență: Lista finală a propunerilor din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nu a fost comunicată, deși acționarii urmează să numească membrii consiliului de administrație.
Aceste aspecte ridică semne de întrebare privind conformitatea procesului de selecție cu legislația în vigoare și transparența necesară în astfel de proceduri.
„Suntem profund îngrijorați de implementarea guvernanței corporative la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), având în vedere nerespectarea legii în procesul de selecție a Consiliului de Administrație. În ciuda importanței critice a CNAB pentru infrastructura de transport a României, procesul nu a respectat prevederile legale cheie, cum ar fi limitarea numărului de funcționari publici și includerea unui candidat cu experiență în audit financiar. Am comunicat deja aceste deficiențe altor părți interesate de companie și de procesul de selecție, subliniind că este esențial să avem un Consiliu de Administrație competent și credibil pentru a asigura un viitor sustenabil și de succes pentru CNAB. Fondul Proprietatea solicită autorităților competente să analizeze acest proces pentru a asigura conformitatea cu legea și pentru a proteja interesele tuturor părților implicate” – a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea.
În concluzie, Fondul Proprietatea solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii să nu aprobe numirea membrilor Consiliului de Administrație al CNAB pentru un mandat de patru ani și să inițieze urgent un nou proces de selecție corect și transparent pentru întregul Consiliu de Administrație. În opinia Fondului Proprietatea, având în vedere profilul și importanța companiei pentru țară, procesul de selecție trebuie să furnizeze candidați care, prin experiența profesională și reputația lor, să ofere un nivel minim de asigurare a unui tratament corect al tuturor părților interesate, inclusiv Fondul Proprietatea.