Conducerea Apa Nova a organizat cea de-a doua dezbatere publică live cu locuitorii Capitalei

In cadrul evenimentului organizat la Sala Palatului din Bucureşti, conducerea Apa Nova a purtat cu bucureştenii un dialog în care s-a discutat despre investiţii, calitatea apei şi facturarea asociaţiilor de locatari. Directorul general al companiei care gestionează sistemul de apă şi canal din Bucureşti, Mădălin Mihailovici, a explicat la începutul dezbaterii că societatea pe care o conduce a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte modernizarea sistemului de apă şi canal din Capitală.

Cei aproximativ 1.000 de participanţi au adresat întrebări punctuale conducerii Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti (ANCAB), prezentă la dezbateri pentru a detalia un bilanţ al activităţii şi pentru a explica investiţiile pe care le derulează în infrastructura oraşului. Dialogul a relevat modul cum se calculează tarifele şi cum stă Capitala în comparaţie cu alte oraşe.Bucureștiul are, în continuare, unul dintre cele mai mici prețuri la apă din țară.

„Apetitul pentru acest gen de întâlniri a fost demonstrat de interesul manifestat în sală, oamenii recunoscând că nu au prea des ocazia să cunoască personal conducerea unei companii atât de importante pentru sănătatea şi calitatea traiului zilnic”, arată organizatorii.

Multe întrebări au vizat programul “A doua ţeavă”. Proiectul presupune sprijin financiar acordat pentru schimbarea ţevilor din imobile, proprietate privata, şi care se poate transforma într-un proiect susţinut de autorităţi şi în folosul comunităţii din Bucureşti.

Investiţii de 400 de milioane de euro

Conducerea Apa Nova a explicat în cadrul dezbaterii că investiţiile companiei în sistemul de alimentare cu apă și de canalizare din Municipiul București au condus la creșterea calității serviciilor, degrevând astfel bugetul consolidat al Municipiului București. Toate investițiile făcute în cei 16 ani de concesiune  se ridică la aproximativ 400 milioane de euro.

În acest an valoare investiţiilor este de 30 milioane de euro, au explicat şefii Apa Nova celor prezenţi.

De ce nu avem apă bună la robinet mereu

Şefii companiei au răspuns şi întrebărilor legate de calitatea apei potabile.  În opinia acestora, apa nu mai poate fi la parametri optimi din cauza ţevilor din interiorul imobilelor prea vechi şi fabricate din material proaste, care sunt proprietate privată.  

Totodată, şefii Companiei au mai explicat că riscul de inundare al Capitalei atunci când plouă a mai fost diminuat. “Apa nova a curăţat caseta de ape uzate de sub râul Dâmboviţa. Ea poate prelua acum un debit  de 200 de metri cubi pe secundă, mai mult decât debitul Oltului care este de 196 de metri cubi pe secundă.

Statistici

Echipele ANCAB au intervenit pentru rezolvarea unui număr de:

*1824 reclamații privind calitatea apei, cu 25 % mai puțin față de anul 2010;

*7146 intervenții realizate pe rețeaua de apă, în scădere cu 20% față de anul 2010;

*13.975 intervenții pe rețeaua de canalizare, cu aproximativ 15% mai puțin față de anul 2010;

Prin programele preventive au fost curățate 26483 guri de scurgere și 263 km rețea de canalizare.

Au fost modernizate:

*20.5 km rețea de apă. Principale lucrări au fost în zona Teiul Doamnei (1.7km), Izvor, Coșbuc (1.7km), Iuliu Maniu (1.2 km);

* 4.8 km rețea de canalizate. Cele mai importante au fost pe str. Floreasca, Piața Sudului, Izvorul Oltului.