Fosta conducere a SN Romgaz nu a acceptat niciodata ideea spargerii i cinci societati. De aceea, imediat dupa publicarea i Monitorul Oficial a deciziei de desfiintare, la Registrul Comertului o persoana a platit rezervare de nume pentru o firma ce urmeaza sa fie ifiintata: Romgaz SRL. Cum ruptura dintre fosta conducere a Romgaz si Partidul Democrat a fost un argument pentru apropierea de PDSR, nu mai mira pe nimeni faptul ca Iulian Iancu, presedintele ANRGN demis de Berceanu, este acum secretar de stat i Ministerul Industriei pe probleme de energie, petrol si gaze naturale.
Ce mira isa este strategia pe care acesta o are i vedere i domeniul gazelor naturale, si anume aducerea societatilor Transgaz, Depogaz si Exprogaz itr-o forma de administrare de tip holding. Cu alte cuvinte, doi icarca, doi descarca, adica ce s-a desfacut anul trecut se leaga anul acesta. Ce nu ia i calcul secretarul de stat Iulian Iancu este tocmai directiva Uniunii Europene care impune tuturor statelor, si celor membre, si celor aflate i negocieri pentru aderare, spargerea monopolurilor si privatizarea utilitatilor publice.
Chiar daca ministrul Berceanu
s-a cam pripit sa faca ceva ce statele membre UE ica nu au facut, unificarea celor trei companii iseamna, practic, o usa trintita de catre cabinetul Nastase i nasul negociatorilor institutiilor financiare internationale.
in spatele usilor ichise
Integrarea celor trei companii itr-o societate de tip holding este conceputa de fosta conducere a SN Romgaz pentru a ascunde fisurile mari din administrarea acestui domeniu.
Concret, o astfel de structura ar reda puterea de decizie anumitor persoane, una dintre acestea fiind fostul presedinte Romgaz, Gabriel Coconea. Acesta a fost acuzat i mai multe rinduri, fara ca vreun organ de control al statului sa verifice aceste acuzatii, de implicare i anumite licitatii la SN Romgaz. Dar exista si implicatii care au avut ca efect aminarea implementarii programului de monitorizare SCADA, pentru care Banca Mondiala oferise un credit de 50 de milioane de dolari. Creditul a fost refuzat de Gabriel Coconea, dupa mai multe runde de negocieri itre presedintele Romgaz si reprezentantii Ministerului Industriei.
in cazul licitatiei pentru SCADA, cele doua tabere aveau optiuni diferite i privinta cistigatorului. in noua functie de director al Transgaz, Gabriel Coconea a organizat licitatiile pentru echiparea conductei finantate de rusi itre Isaccea si Negru Voda.
Contractul icheiat de Transgaz cu firma cistigatoare – PCC Sterom Cimpina – este si el suspectat de anumite nereguli, avind i vedere ca o firma franceza a venit la licitatie cu o oferta mai buna. Mai mult, contractul icheiat cu PCC Sterom contine alte elemente decit cele solicitate i caietul de sarcini al licitatiei. Vanele de ichidere pe care PCC Sterom le-a livrat pina acum sunt dotate cu actionari electro-hidraulice, desi pe o raza de 30 de km nu exista nici o sursa de energie, iar i caietul de sarcini erau prevazute actionari mai ieftine, care sa utilizeze presiunea gazului din conducte.
Dar nu numai directorul Transgaz a fost artizanul unor contracte icheiate preferential. Secretarul de stat Iulian Iancu a fost si el coautor la tranzactii cu contoare, tranzactii care i-au adus ulterior doua dosare penale cu grave capete de acuzare: fals intelectual, uz de fals si luare de mita. Capetele de acuzare au disparut pe rind. Prim-procurorul Dan Dragomirescu de la Parchetul de pe linga Tribunalul Sibiu a hotarit i final scoaterea de sub urmarire penala sub motivatia ca „faptele nu exista”.
Liderii au impus regulile i afaceri
Cu asemenea lideri, situatia existenta i domeniul gazelor naturale nu mai mira pe nimeni. Pretul de livrare a gazelor naturale este stabilit aleatoriu, fiind calculat dupa ponderea de gaz importat si cea a gazelor extrase de Exprogaz. Desi pretul mediu anul trecut a fost de aproximativ 90 de dolari pentru 1.000 mc, exista peste 40 de companii cu capital de stat sau cu capital privat care au beneficiat de contracte icheiate la pret preferential, respectiv mai putin de 60 de dolari 1.000 mc. Numai Distrigaz Sud a livrat preferential gaze din intern catre Azomures, Doljchim, Roman si Sofert Bacau (unde actionar principal este firma Interagro). Astfel de contracte sunt icheiate si de Distrigaz Nord, dar si de Transgaz, dupa afirmatiile unor persoane cu functii, din cele doua societati comerciale.
Conducerea fostei Romgaz pregateste lovitura finala
1 februarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 1 februarie 2001, 14:00
Fosta conducere a SN Romgaz nu a acceptat niciodata ideea spargerii i cinci societati. De aceea, imediat dupa publicarea i Monitorul Oficial a deciziei de desfiintare, la Registrul Comertului o persoana a platit rezervare de nume pentru o firma ce urmeaza sa fie ifiintata: Romgaz SRL. Cum ruptura dintre fosta conducere a Romgaz si Partidul Democrat a fost un argument pentru apropierea de PDSR, nu mai mira pe nimeni faptul ca Iulian Iancu, presedintele ANRGN demis de Berceanu, este acum secretar
Etichete: arhiva,
romgaz
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook