Christian Dolezal a declarat pentru Agerpres şi alte organizaţii mass-media că o decizie legată de o eventuală înlocuire a Nabucco cu proiectul TANAP pe teritoriul Turciei urmează să fie luată de către acţionarii consorţiului Nabucco şi cei ai consorţiului Shah Deniz, care exploatează zăcămintele de gaze din sud-vestul Marii Caspice.

În varianta sa iniţială, proiectul Nabucco prevede construcţia unui gazoduct de 3.900 de kilometri de la frontiera de est a Turciei până în Austria, care ar fi trebuit să tranziteze Bulgaria, România şi Ungaria. Conducta, care urma să aibă o capacitate de 31 miliarde de metri cubi, ar fi trebuit să fie alimentată cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice şi Asia Centrală, cel mai probabil furnizor fiind Azerbaidjanul. În ultimele luni, însă, au apărut informaţii potrivit cărora consorţiul Nabucco ia în calcul dezvoltarea unui proiect mult mai mic decât cel iniţial din cauza resurselor limitate de gaze naturale disponibile în regiunea Mării Caspice. În acest caz, conducta va începe de la graniţa între Bulgaria şi Turcia, iar pe teritoriul Turciei va fi înlocuit de gazoductul TANAP care urmează să fie construit de compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, Socar, şi societatea turcă Botas, care ar trebui să faciliteze tranzitarea gazului azer pe teritoriul Turciei.

Ambele opţiuni sunt posibile, ambele sunt pe masă, am făcut calcule pentru ambele, decizia finală urmează să fie luată, a subliniat Dolezal. El a negat informaţiile că valoarea totală a proiectului ar putea să ajungă la 15 miliarde de euro, afirmând că, potrivit calculelor lor, costul total va fi de 8 miliarde de euro în cazul în care gazoductul va fi realizat în variantă iniţială, în timp ce, dacă se decide să se treacă la varianta Nabucco-Vest (începând de la graniţa Bulgariei), investiţia va fi mai mică. "Ceea ce este important este ca Nabucco să fie gata în momentul în care cantităţile necesare de gaze naturale de la zăcămintele Shah-Deniz vor fi disponibile. Este esenţial să putem livra aceste cantităţi fără nicio întârziere", a mai spus oficialul.

Kiril Temelkov, directorul executiv al companiei de stat Bulgartranzgaz, a declarat că interconexiunea sistemelor de gaze ale Bulgariei şi României urmează să fie construită până la sfârşitul anului şi să devină exploatabilă din luna mai 2013. Conducta între Ruse şi Giurgiu va avea o lungime de 25 kilometri din care doi sub fluviul Dunărea. Conducta va trece sub matca Dunării, iar tehnologia care va fi folosită garantează că apele fluviului nu vor fi poluate, a afirmat Temelkov. Capacitatea anuală a conductei va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar valoarea totală de 24 milioane de euro.
SURSA: Agerpres