Conducta Trans Adriatică a fost finalizată și umplută cu gaze naturale

TAP va transporta gaze naturale din câmpul Shah Deniz II din sectorul azer din Marea Caspică în Europa. Proiectul este important din punct de vedere strategic și economic pentru Europa și esențial în asigurarea accesului la o nouă sursă de gaz natural.

După aproape patru ani și jumătate de la începerea construcției, conducta Trans Adriatică este complet finalizată.

Conducta TAP a fost umplută cu gaz natural de la granița greco-turcă până la terminalul de recepție a conductei din sudul Italiei.

Conductă lungă de 878 km

TAP finalizează în prezent pregătirile pentru lansarea operațiunilor comerciale și oferă capacitate pieței în conformitate cu acordurile cu OTS-urile.

Punctul de interconectare dintre conducta TAP și sistemul de transport al gazelor naturale Snam Rete Gas din Puglia (Italia) este așteptat să fie finalizat și pregătit pentru transportul gazului până la jumătatea lunii noiembrie 2020.

TAP va transporta gaze naturale din câmpul Shah Deniz II din sectorul azer din Marea Caspică în Europa.

Conducta lungă de 878 km se interconectează cu conducta trans anatoliană (TANAP) la granița turco-greacă din Kipoi, traversează Grecia, Albania și Marea Adriatică, înainte de a ajunge la țărm în sudul Italiei.

Conducta TAP poate facilita furnizarea de gaze către mai multe țări din Europa de Sud-Est. Debarcarea TAP în Italia oferă multiple oportunități pentru transportul suplimentar de gaz caspic pe piețele europene.

Reducerea dependenței de gazul rusesc

Ca o parte esențială a coridorului sudic al gazelor, TAP este important din punct de vedere strategic și economic pentru Europa și esențial în asigurarea accesului la o nouă sursă de gaz natural.

Gazele de la Shah Deniz II vor fi aduse prin conducte cu o lungime totală de 3.500 de kilometri prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania şi pe sub Marea Adriatică, în Italia.

Aceste conducte includ gazoductul Trans-Anatolian (TANAP), ce va transporta gaze în Turcia, precum şi conducta TAP, care va duce gaze din Turcia către Italia, prin graniţa cu Grecia, pe sub Marea Adriatică.

Transportul gazelor naturale din Azerbaidjan către Europa va reduce dependenţa de Gazprom.

TAP joacă un rol semnificativ în creșterea securității energetice a Europei, diversificarea aprovizionării, precum și în obiectivele de decarbonizare.

Consorțiul TAP este format din BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) și Axpo (5%).