Conectare bursieră cu miză de 3,8 miliarde de dolari zilnic

Autorităţile de reglementare din Hong Kong şi din China au aprobat, luni, un plan îndelung aşteptat, ce vizează conectarea burselor de la Hong Kong şi Shanghai, ceea ce va permite investitorilor să facă tranzacţii în cele două teritorii începând cu 17 noiembrie, transmit Kyodo şi BBC.

Investitorii din întreaga lume vor avea acum acces din Hong Kong la acţiunile listate în China, ceea ce ar putea duce la tranzacţii zilnice în valoare de 3,8 miliarde de dolari. Piaţa bursieră a Chinei este evaluată la 3.900 miliarde de dolari. 



Obţinerea aprobării pentru demararea Shanghai-Hong Kong Stock Connect reprezintă un element important al liberalizării pieţei de capital în China, a doua mare economie mondială. 



Autoritatea de politică monetară din Hong Kong a anunţat, într-un comunicat, că este 'mulţumită' de obţinerea aprobării, 'după discuţii şi pregătiri intense'. 



Legătura dintre pieţele bursiere din Hong Kong şi Shanghai va sprijini de asemenea tranzacţionarea yuanului în afara Chinei şi va întări rolul Hong Kong-ului de centru financiar global. 



Pentru prima dată, investitorii eligibili vor tranzacţiona direct acţiuni listate la Hong Kong Stock Exchange prin intermediul bursei de la Shanghai, limita tranzacţiilor fiind de 300 miliarde de yuani (49 de miliarde de dolari), în timp ce investitorii din Hong Kong şi de peste hotare vor face tranzacţii cu acţiuni listate la bursa de la Shanghai prin intermediul bursei de la Hong Kong, limita tranzacţiilor fiind de 250 de miliarde de yuani, au anunţat autorităţile chineze de reglementare. 



După acest anunţ, acţiunile la bursa de la Shanghai au înregistrat cel mai semnificativ avans din ultimii aproape trei ani. Indicele principal Shanghai Composite a urcat cu 2,3%, încheind la 2.473,67 puncte, cel mai ridicat nivel din 15 noiembrie 2011. 



Guvernul de la Beijing, care se aşteaptă la un avans al economiei de 7,5% în acest an, s-a angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemului financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită în privinţa investitorilor străini.