Conectează-ţi gadgetul la soare!

Dacă te numeri printre cei care vor să îşi petreacă concediul în zone cât mai izolate, dar vrei să ai în acelaşi timp şi acces la tehnologie, atunci gadgeturile solare sunt esenţiale pentru vacanţa ta

Suntem dependenţi de energia electrică. Imaginează-ţi o zi fără electricitate, în care nu poţi accesa internetul, nu te poţi uita la televizor sau asculta radioul. Telefonul mobil, laptopul, MP3 playerul sau tableta ar deveni inutile fără energie electrică. În ultima vreme, din ce în ce mai mulţi producători iau în calcul energia solară şi se gândesc la metode pentru a face ca gadgeturile să se încarce de la soare cât mai rapid. În fiecare oră, Pământul primește suficientă lumină solară pentru a satisface nevoile de energie globale timp de un an întreg. Leonardo Da Vinci se folosea de energia soarelui pentru a încălzi apa cu ajutorul unor oglinzi concave. În zilele noastre se folosesc panouri solare. Un panou solar reprezintă, de fapt, un suport cu mai multe celule fotovoltaice. O celulă fotovoltaică este un detector care converteşte fluxul de lumină în curent electric. Pe piaţă se găsesc o mulţime de gadgeturi care pot fi încărcate direct de la lumina solară, prin intermediul celulelor fotovoltaice încorporate în ele.
Gadgeturi solare
Dacă pleci în zone unde nu ai acces la prize, dar nu vrei nici să laşi tableta sau smartphone-ul acasă, atunci ai nevoie de un rucsac solar. Modelul Solar Nova include un panou solar de 2,7 W şi acumulator  Li-ion de 7.000 mAh, care îți permite să încarci telefoane mobile, tablete, MP3 playere sau console portabile. Acest rucsac se încarcă în zece ore cu razele solare, dar se poate încărca şi prin USB sau de la priză.  Mult mai comod, însă la fel de eficient este încărcătorul solar Power Traveller Powermonkey-eXplorer. Acesta conţine atât un încărcător solar, cât şi un acumulator care permite încărcarea a două dispozitive deodată.
Puterea (celulă solară) este de maximum 5 V, 200 mA, iar acumulatorul are 2.200 mAh. Acumulatorul are un ecran LCD care afişează capacitatea şi nivelul de încărcare. Acesta are o suprafaţă cauciucată care oferă protecţie la stropi de apă şi la scurtcircuit. Încărcătorul este compatibil cu majoritatea telefoanelor mobile, tabletelor şi playerelor, iar pentru călătoriile în alte ţări în pachet vei găsi şi patru adaptoare pentru priză.
Un gadget care se încarcă direct de la soare este tastatura Logitech Wireless Solar K750. Elveţienii, care au primit şi un premiu iF pentru acest produs, au creat această tastatură pentru utilizatorii de iPad, Mac sau iPhone. Tastatura permite conectarea simultană a mai multor dispozitive și comutarea rapidă între acestea prin apăsarea unui singur buton. Logitech K750 are integrate celule solare care permit încărcarea cu ajutorul luminii solare sau a celei produse de becuri. După ce e încărcată, poate funcţiona timp de trei luni în întuneric total.

Rucsac cu panou solar A-solar Nova
Panou solar: 2.7 W
Acumulator: 7.000mAh
Ieşire: 5V/1A
Intrare: 5V/ 500mA
Încărcare cu raze de soare: 11-14 h
Încărcare cu USB: 3-4 h
Timp de încărcare telefon mobil: 2-3 h
Conectoare incluse: Nokia (2x) Samsung (2x), LG, Sony Ericsson, Mini USB, Micro USB, Nintendo DS Lite, Sony PSP, IPhone / iPod cu cablurile USB proprii.
Preţ: 534 lei
Magazin: incarcatoaresolare.ro

Power Traveller Powermonkey-eXplorer
Capacitate acumulator: 2.200 mAh
Ieşire acumulator: 4,5 – 5,5 V la max. 700 mA
Putere (celulă solară): max. 5 V 200 mA
Putere de ieşire: 240 mA
Tensiune de ieşire: 4,5 – 5,5 V
Masă: 82 g
Preţ: 529 lei
Magazin: germanelectronics.ro

Logitech Wireless Solar
Keyboard K750
Tehnologie: fără fir
Interfaţă tastatură: USB
Interfaţă receiver: USB
Altele: Advanced 2.4 GHz wireless, alimentată de lumină ambientală
Preţ: 369 lei
Magazin: Flanco.ro