Pe o piata extrabursiera animata in principal de ofertele publice de vanzare sau cumparare, numarul investitorilor este in continua reducere. Multe dintre societatile tentante din punctul de vedere al investitorilor de portofoliu au fost deja preluate, iar putinele actiuni ramase pentru a fi tranzactionate nu mai prezinta un interes deosebit pentru actionarii majoritari. Dintre cele 5.250 de societati tranzactionabile, media zilnica este cuprinsa intre 200 si 250 de societati tranzactionate, lichiditatea fiind deosebit de scazuta, cu exceptia sedintelor in care se raporteaza inchiderea ofertelor publice care mai ridica valoarea zilnica.
Exceptia de la regula se consemneaza pentru Alprom Slatina, titlurile acesteia apreciindu-se in sedinta din 6 iunie cu 45%, la 27.000 lei/actiune. Si in ziua urmatoare s-a mentinut tendinta crescatoare, pretul la inchidere fiind de 27.500 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor Alprom a crescut de la cinci milioane lei in data de 6 iunie, la peste 20 milioane lei in ziua urmatoare.
Aprecierea titlurilor Alprom este determinata de recentele discutii privind privatizarea primului producator de aluminiu primar din Europa Centrala, Alro Slatina. Amanarea pana in toamna a deciziei definitive privind modalitatea de vanzare a partii detinute de stat la Alro poate ajuta o fuziune a celor doua societati inainte de privatizarea acestora. Studiile efectuate pana in prezent indica o rentabilitate superioara a unei companii capabile sa produca aluminiu si aliaje speciale din aluminiu, integrata cu o capacitate performanta pentru prelucrare. Daca in cazul Alro, valoarea adaugata pe tona de aluminiu este in jur de 100 – 150 dolari pe tona, Alprom poate adauga o valoare mult mai mare, de pana la 800 dolari pe tona. Prin fuziune, profitabilitatea Alprom ar fi, la randul ei, mult mai ridicata.
Alro furnizeaza materia prima
Alprom este singurul producator intern de produse laminate si extrudate din aliaje de aluminiu, fabrica fiind infiintata in 1968. Exportul conteaza cu mai mult de jumatate din productia de produse prelucrate din aluminiu, pietele de desfacere fiind tarile din Uniunea Europeana, tarile din Asia de Est si America.
In pretul de cost al produselor sale, 70% reprezinta aluminiul livrat de vecinul sau Alro, profitul fiind dependent de pretul de livrare al producatorului de aluminiu. Actiunile Alprom au inceput sa fie tranzactionate pe piata extrabursiera pe data de 31 iulie 1997. De la 6.500 lei/actiune in prima zi, titlurile au beneficiat de cresterea spectaculoasa a intregii piete bursiere din a doua parte a acelui an, pentru a atinge, in luna noiembrie 1997, un maxim de 31.000 lei/actiune, inainte de a cadea la 15.000 lei/actiune.
O lunga perioada s-au mentinut in culoarul 15.000 – 20000 lei/actiune, cu exceptia verii 1999, cand s-a anuntat o posibila fuziune intre Alro si Alprom si cand au urcat pentru o scurta perioada la un nou maxim, de 37.000 lei/actiune. Achizitiile din acea perioada au vizat speculatiile privind schimbul avantajos de actiuni Alprom cu Alro, in cazul unei fuziuni.
Actionariatul Alprom este compus din APAPS cu 70% din capitalul social, Conef 10,5%, si, din 31 mai 2001, Marco Acquisitions Ltd care a preluat 6,64% de la Romanian Inv. Company Cyprus. Transferul actiunilor de la RIC catre Marco s-a facut in doua pachete egale, de cate 3,3% fiecare.
Prima tranzactie speciala, cu 226.361 actiuni, s-a efectuat la pretul de 27.900 lei/actiune, insumand 6,3 miliarde lei, iar cea de a doua la pretul de 18.500 lei/actiune, valoarea tranzactiei fiind de 4,18 miliarde lei. Micii actionari detin 13% din totalul actiunilor, cota atractiva pentru Conef si casa de comert Marco Acquisitions, pentru a-si mari procentajul detinut in comun.
Conef era foarte aproape de a prelua Alro prin majorarea capitalului social, o pozitie mai importanta in cadrul actionariatului Alprom putand fi avantajoasa mai ales in cazul unei decizii de fuziune a celor doua companii. Marco Acquisitions, impreuna cu Conef, detine peste 17% din Alprom, brokerii anticipand dorinta acestora de a pastra ordinele de cumparare din piata. Totusi, pentru atingerea unei pozitii de control, va trebui ca APAPS sa isi cedeze din propria cota de actiuni pe care o detine.