Victor Alistar, reprezentatul societății civile în CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), a semnalat un fenomen alarmant din interiorul sistemului.
Alistar: Avem liste albe care fac și desfac. E absolut incalificabil
„E nevoie de o campanie de conștientizare cu privire la faptul că drepturile fundamentale sunt nenegociabile. În numele anticorupției s-au deraiat sisteme, s-au manipulat proceduri judiciare. Avem liste albe cu unii care fac și desfac, absolut incalificabil, multe afaceri. Nu mai avem păduri, resurse naturale. Cerem să frângem demnitatea umană, care e nenegociabilă, sub numele acestui stindard.
Judecătorul de la penitenciar să aibă un rol mai mare
Trebuie un raport tematic în ceea ce privește funcția de supraveghere a judecătorului de la penitenciar. Nu s-ar mai întâmpla abuzuri dacă deținuții ar avea acces la el și dacă ar exista proceduri de confidențialitate. Corupția sistemică s-a transformat în corupție endemică”, a explicat Alistar.
În opinia jurnalistului Sorin Roșca Stănescu, care a petrecut o scurtă perioadă după gratii, nu putem face politică penală „fără suveranitate”.
Renate Weber: Noi am trăit într-o schizofrenie
Avocatul Poporului, Renate Weber, a atras atenția că modificările la legile care vizează penitenciarele au venit în special în anii electorali, când miza e evidentă. „Formula a fost hai să mai majorăm pedepsele. Decidenții nu au nicio înțelegere a sistemului de drept penal, ci o abordare populistă. Pe de altă parte, primesc mesaje și urmăresc comentariile din online. E multă ură”.
Weber, care a fost 12 ani europarlamentar, a mai precizat: „Primeam scrisori, mesaje, dar spre deosebire de colegii mei din alte țări, eram foarte atentă la orice cuvânt. Știți cum funcționează abuzul în serviciu la noi. Iată unul din motivele pentru care unii oameni preferă să stea deoparte de viața politică. Un proiect de act normativ trebuie să vină din expertiză, de la Ministerul Justiției. Noi am trăit într-o schizofrenie”.
Savaliuc: Unii spun noi suntem statul și fac ce vor
Jurnalistul Răzvan Savaliuc crede că numai o clasă politică nouă ar mai putea remedia lucrurile. „Avem nevoie de o nouă revoluție cu răspunderi foarte mari în sistem. Unii spun noi suntem statul și fac ce vor pentru că știu că nu răspund”.
Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici: