“Nu mă refer doar la tractoare. Dacă ne uităm pe profilul de producție avem nevoie de utilaje diferite. Ca atare ne-am hotărât să punem pe hârtie un program cu ajutor de stat pentru agricultorii care se asocieză. Persoane care dețin exploatații agricole sau cei care cresc animale, persoane fizice sau juridice”, a declarat Anca Dragu
Potrivit ministrului de finanțe, instituția pe care o conduce colaborează cu Ministerul Agriculturii și cel al Economiei pentru a elabora cadrul normativ și legal al acestui program.
Garanția de stat pentru utilajele agricole vizate de actul normativ s-ar putea încadra între 40-60% din pretul bunului achiziționat, a precizat Anca Dragu.
Puțini fermieri au primit fonduri UE în domeniul mașinilor agricole. De exemplu, în 2014 România a importat un număr de 2.196 tractoare noi și 1.255 tractoare la mâna a doua. Pentru echipamentul de semnănat și plantat, importurile s-au ridicat la 26 milioane de euro în 2015, o creștere foarte mica, de 2% față de anul precedent.
"Colegii de la Ministerul Agriculturii analizează o serie de utilaje agricole, deoarece acestea diferă în funcție de zona în care va fi folosit. Punem la un loc toate aceste lucruri, astfel încât să creem un program care să ducă la o creșterea eficienței în agricultură. Vom discuta în următoarele 2-3 săptămâni cu băncile, iar în două luni sper să avem definitivat programul", a declarat ministrul finanțelor.
Citiți și:
Anca Dragu: Codul Fiscal se modifică. Eliminăm dubla impozitare în cazul asocierii fermierilor
Noi tehnologii în agricultură: Dronele contribuie la creșterea productivității cu 20%
Vă prezentăm cele mai importante declarații
- În Agricultură sunt multe lucruri de îmbunătățit. În Romania ponderea agriculturii în PIB e cea mai mare din Uniunea Europeană
- Față de o medie europeana de 1,4%, România se situeaza la 4,7% din PIB în 2014. Volatilitate foarte mare când vine vorba de valoarea adăugata brută din agricultură.
- Lipsa sistemelor de irigatii face agricultura dependenta de evoluțiile climatice. Ar trebui să avem o evoluție mai echilibrată. Ponderera producției agricole vegetale în producția agricolă totală în 2014 a fost de circa 48%. Media europeană este de 52% Producția medie de grâu la hectar s-a majorat cu 30%, iar cea de porumb cu 18%.
-
Sunt decalaje între randamentele din România și media UE la grâu 10,6. Comparativ cu Franța, cel mai mare producător de grâu, România are un randament la jumătate
România a importat cu 19% mai puține tractoare în 2015 comparativ cu anul 2014, în valoare de 96,5 milioane de euro. De aici am luat și inițiativa pentru a demara acest program.
stire in curs de actualizare