CONFERINȚĂ CAPITAL – Andras Szakal (AFIR): Vom permite fermierilor să depună proiectele chiar dacă sunt în litigiu cu AFIR

Andras Szakal, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a declarat în cadrul conferinței “Agricultură competitivă în 2016: Finanțare și tehnologii”, organizată de revista Capital, că în a doua parte a lunii martie vor fi realizate modificări în ceea ce privește depunerea proiectelor de către fermierii aflați în litigiu cu Agenția, în acest sens urmând să fie aprobat un proiect de act normativ în Guvern.

Fermierii care au litigiu cu AFIR trebuie lăsați să depună proiecte. Aceasta modificare a legii o mai discutăm, urmând ca după 15 martie să fie adoptată și în Guvern, a declarat directorul general al AFIR.

Vă prezentăm mai jos principalele declarații ale directorul general al AFIR, Andras Szakal.

  • Avem o absorbtie de peste 88% pe vechiul program. Peste 80 de mii de finantari pentru agropensiuni, sistem de irigatii, achizitie de utilaje sau alte finantari.
  • Avem deja in portofoliu peste 7500 de proiecte in valoare de 1,5 mld euro. Urmeaza ca in perioada urmatoare aceste proiecte sa fie analizate si sa se demareze procedura de contractare. Deja 2.000 de proiecte au fost selectare, in valoare de 12 milioane de euro. Am facut acum 2 saptamani primele plati.
  • Facand o analiza la nivelul AFIR, am ajuns la concluzia ca la sfarsitul lunii martie, toate proiectele sa fie analizate selctate si notificati castigatorii. Fie ca vorbim de exploatatii agricole, procesare, fie ca vorbim de masuri nonagricole, toate vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii martie.
  • De asemenea, este in discutie modalitatea in care se depun noile cereri de finantare. Vrem sa simplificam cererile de finantare. Astazi, din pacate, cererile de finantare sunt foarte stufoase si descurajeaza accesarea fondurilor pentru ca numarul documentelor este foarte mare. Astfel ca o serie de documente se vor amana intr-o faza ulterioara a proiectului. Eu cred ca astfel fermierul trebuie sa stie ca s-a simplifica tprocedura. Va dau un exemplu: avizele de mediu trebuia depuse la inceput. Stim ca dureaza foarte mult sa se obtina aceste avize. Am considerat ca trebuie depuse in trei luni dupa depunere. La cererile de finantare cerem doar certificatul de urbanism si nu si celelalte avize care vin o data cu certificatul de urbanism.
  • Conditiile artificiale trebuie stabilite clar si trebuie adaugate in ghiduri. Astazi am avut o discutie la minister (Ministerul Agriculturii – n.r.) si exista un ghid al neregulilor, care se va retrage de pe site-ul AFIR ca sa nu mai fie luate in calcul atunci cand expertul verifica proiectul. Nu trebuie sa lasi la atitudinea expertului sa evalueze. Pe toate masurile trebuie stabilite masurile artificiale sa fie trebute intr-o anexa a ghidului ca sa evitam ca beneficiarul sa ajunga in instanta. La inceputul lunii aprilie vor fi lansate foarte multe masuri. Masurile 6.1, 6.3, instalarea micilor fermieri vor fi primele. Ghidurile sunt in consultare, sunt pe site-ul AFIR. La mijlocul lunii martie vor fi in forma definitiva, iar la sfarsitul lunii sa le lansam.

stire in curs de actualizare

Citiți și:
Anca Dragu: Codul Fiscal se modifică. Eliminăm dubla impozitare în cazul asocierii fermierilor

CONFERINȚĂ CAPITAL -Mihaela Popa(CEC Bank): Cele mai multe credite din agricultură au fost acordate pentru subvenții

Noi tehnologii în agricultură: Dronele contribuie la creșterea productivității cu 20%

CONFERINȚĂ CAPITAL: Emil Dumitru, Pro Agro: Cultivarea de OMG ar trebui să fie o prioritate pentru

România

CONFERINȚĂ CAPITAL – Achim Irimescu: Am pierdut 1,5 mld. euro din banii UE pentru 2007-2013