Băncile doresc să continue creditarea sustenabilă a economiei, în conditiile în care gradul de intermediere financiară din România, de 32% în anul 2014, este cel mai redus în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Accesul populației la cumpărarea de locuințe a crescut, astfel că în anul 2015 era nevoie de 7 ani pentru achizitia unei locuinte, fata de 22 de ani in 2008. Statul român a acordat peste 160.000 de garantii în cadrul Programului Prima Casă, acest program avand o contributie la cresterea accesibilitatii locuintei. Pentru prima dată în era postdecembrista, Banca Nationala a Romaniei a identificat un risc sistemic sever, legat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar bancar. Legea darii in plata este incadrata in acest risc sistemic, alaturi de celelalte iniţiative legislative care ar putea afecta activitatea de creditare si disciplina de plata, precum si profitabilitatea si solvabilitatea. ARB a solicitat autorilor calificati sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru efectuarea controlului preventiv de constitutionalitate cu privire la Legea darii in plata, inainte de a fi promulgata. Gabriela Folcuţ, preşedintele comisiei de comunicare din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor, în cadrul Conferinței CAPITAL Piața Imobiliară în 2016.
Legea darii in plata va afecta creditarea de retail, in conditiile in care avansul solicitat va creste. Dacă în anul 2015 timpul alocat strangerii avansului era de 1,3 ani pentru avansul minim de 5% aferent programului Prima Casa, timpul va creste la circa opt ani pentru a strange avansul de 35% necesar unui credit ipotecar care va fi acordat in conditiile aplicarii legii darii in plata. In 2015 creditarea a avansat pe baze sustenabile, astfel ca volumul creditelor de retail a fost de 6 mld. euro. Creditarea a repornit cu dobanzi si marje reduse, dar acum ramane de vazut in ce masura aceasta tendinta se va mentine sau daca vom asista la inversarea acestei tendinte pe temen scurt, ca in perioada de criza.
Legea darii in plata va avea implicatii mult mai ample asupra economiei, asupra disciplinei de plata, impact pe zona dezvoltatorilor, a constructorilor si a salariatiilor din aceste industrii. Dezvoltatorii s-ar putea sa nu inregistreze acele vanzari preconizate, in conditiile in care se reduce accesul populatiei la credite pe fondul aplicarii legii darii in plata.
Conferința CAPITAL Enache Jiru: Băncile s-au speriat că se termină Prima Casă. Programul va continua!
Alte riscuri sistemice identificate de BNR sunt inversarea tendintei de consolidare fiscala, modificarea increderii investitorilor straini si posibila iesire a Marii Britanii din UE. In 2015, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 1% din PIB, iar pentru anul in curs se prognozeaza 3% din PIB. Pentru anul 2017, s-ar putea ajunge la un deficit bugetar de 4% din PIB, ceea ce ar putea inseamna reintrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv. Sa speram ca Programul Prima Casa se va desfasura cel putin in ritmul in care s-a desfasurat anul acesta.