Conferința de Securitate de la Munchen a luat sfârşit. Trei zile de dezbateri privind războiul din Ucraina

Sursă: Twitter Munich Security Conference

Conferința de Securitate de la Munchen a luat final duminică, după trei zile de dezbateri privind războiul din Ucraina și viitoarea ordine internațională.

Conferința de securitate de la Munchen (MSC) s-a încheiat după trei zile în care au avut loc discuții referitoare la războiul din Ucraina și la viitorul ordinii internaționale. De-a lungul celor trei zile, mai multe state au spus că vor ajuta Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Josep Borell: Toţi liderii europeni au spus aici că Rusia nu poate câştiga războiul

„Trebuie să facem mai mult şi mai repede, trebuie să accelerăm asistenţa noastră militară pentru Ucraina. Toţi liderii europeni au spus aici că Rusia nu poate câştiga războiul, că Ucraina trebuie să câştige războiul. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte”, spune Josep Borell, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe.

În cadrul acestei conferințe s-a mai spus că războiul va fi unul lung, subliniindu-se că președintele rus va miza e faptul că Occidentul se va plictisi de sprijinul său pentru Ucraina şi de tot ceea ce implică acest lucru din punct de vedere economic.

„Cred că Rusia mizează pe faptul că UE se va plictisi de propria iniţiativă. Rusia nu oboseşte uşor. Vedem că Putin face ceea ce a anunţat de ani de zile. Nici Hitler nu a fost crezut şi el şi-a spus foarte clar obiectivele”, spune premierul estonian, Kaja Kallas.

Prim-ministrul din Estonia a mai spus că „de fiecare dată când Putin ameninţă cu o escaladare nucleară, cred că ţările de pe flancul estic al NATO sunt cele care ar fi afectate, iar nouă nu ne este frică de acest lucru. Şi dacă nu ne este teamă, atunci nici Europa de Vest nu ar trebui să se teamă”.

Rusia va rămâne în continuare o amenințare latentă, dacă nu se va schimba

Ministrul ucrainean de Externe a declarat că atâta timp cât Rusia nu se va schimba, va exista o ameninţare latentă. Pe fond, premierul estonian a spus „NATO este un proiect de pace şi, pentru că suntem membri NATO, nu trăim vremuri atât de întunecate ca alte ţări, în special Ucraina. Singura garanţie eficientă pentru Ucraina este apartenenţa la NATO”.

Președintele Franței a precizat că nu crede că acest război va duce la o schimbare în Rusia, subliniind că va trebui, eventual, să se găsească o cale de a coexistat cu această țară. În context, fostul campion mondial de şah Garri Kasparov a declarat că o condiţie pentru schimbarea în Rusia este o victorie ucraineană care să includă recuperarea Crimeei.

”O victorie a Ucrainei este o condiţie pentru o schimbare în Rusia. Trebuie să le fie clar ruşilor că războiul este pierdut”, a declarat el în timpul unui eveniment în cadrul MSC.

„Pentru aceasta, din păcate, nu există altă cale decât să ajutăm Ucraina să elibereze Crimeea. Crimeea este inima mitologiei lui Putin”, a adăugat el.