Acesta, invitat la conferință a declarat că de mâine, 15 februarie, după foarte multe încercercări eșuate, s-a concretizat Programul de digitalizare a IMM. Această digitalizare este un avantaj important pentru orice IMM. Programul propus de PNRR îți aduce următoarele avantaje:

Efortul investiției este mult mai scăzut. IMM-ul trebuie să cofinanțeze din venituri proprii doar 10% din cheltuieli.

Planul de proiect ajută la alcătuirea unei previziuni în ceea ce privește activitatea pe termen lung a IMM-ului, dar și situația curentă.

Accesarea fondurilor europene poate crește vizibilitatea IMM-ului și poate spori încrederea în mediul antreprenorial.

Declarațiile ministrului Boloș

„În cazul apelului de proiecte care va fi lansat acum granturile sunt cuprinse între 20.000 – 100.000 euro, iar finanțarea este acordată pentru activitatea de bază a companiilor, nu activitatea administrativă, punctajul fiind calculat pentru digitalizarea activităților de producție și servicii. De acest program de granturi, de 347 milioane euro, ar urma să beneficieze 5.000 de firme, iar apelul a fost amânat pentru ca procesul de evaluare a proiectelor fă fie, la rândul său. Evaluarea proiectelor se va realiza în câteva luni. Tot la 15 februarie, va fi lansat în consultare și ghidul pentru investițiile mari în digitalizare, cu un buget de 150 milioane euro. Proiectele finanțate ajung până la 3 milioane euro, și pentru granturi pot aplica în parteneriat de firma care are nevoie de digitalizare împreună cu firma care produce softurile pentru automatizare sau digitalizare” susține Marcel Boloș în cadrul conferinței.

Lipsa forței de muncă 

În același cadru Marcel Boloș a subliniat că România are mari probleme în ceea ce privește forța de muncă în domeniul construcțiilor, așadar acesta vine cu o soluție care prevede majorarea numărului de muncitori străini.

„Începe în curând implementarea proictelor pentru care s-au primit finanțări în domeniul construcțiilor. Acest domeniu fiind unul cu cele mai mari solicitări în programul cu o finanțare de 150 milioane euro, alături de programul de creștere a eficienței energetice a locuințelor derulat de Ministerul Dezvoltării. Toate aceste contracte de finanțare vor avea nevoie de constructori care, dintr-odată, vor trebui să implementeze un val imens de procente și din această perspectivă noi, Guvernul, trebuie să pregătim un set de măsuri pentru consolidarea capacității administrative în domeniul construcțiilor, pentru că va fi o abundență de oferte în piața de construcții și temerea cea mai mare este că la un moment dat vom duce lipsă de constructori și forță de muncă pentru acest plan. E de datoria Guvernului să venim cu un set de măsuri inclusiv pentru creșterea contingentelor de muncă, vorbesc de forța de muncă care poate fi adusă și să avem o formă de sprijin în această perioadă pentru cei care lucrează pe șantier” susține ministrul.