China ar putea găzdui o conferință de pace cu participarea Rusiei și Ucrainei

China ar putea găzdui o conferință de pace la care să participe Rusia și Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform agenției de presă RIA, citată de Reuters. Ministrul Lavrov a evidențiat că Rusia împărtășește poziția Chinei referitoare la necesitatea abordării în primul rând a cauzelor profunde ale conflictului din Ucraina.

El a subliniat importanța protejării intereselor legale ale tuturor părților implicate și necesitatea unor acorduri ulterioare bazate pe principiul securității egale și indivizibile.

„Împărtășim poziția (Chinei) potrivit căreia trebuie abordate în primul rând cauzele profunde ale conflictului și trebuie protejate interesele legale ale tuturor părților, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securității egale și indivizibile”, a explicat Lavrov într-un interviu acordat agenției ruse de stat.

Șeful diplomației ruse, a insistat asupra necesității respectării realităților de pe teren în cadrul conflictului din Ucraina. El a evidențiat faptul că aceste realități reflectă nu doar condițiile de pe teren, ci și voința populației afectate de conflict. Astfel, orice soluție propusă ar trebui să fie în concordanță cu aceste aspecte fundamentale, subliniind importanța înțelegerii și respectării situației reale a oamenilor implicați în conflict.

„Permiteți-mi să subliniez din nou, acest lucru presupune respectarea realităților de pe teren, care reflectă voința oamenilor care trăiesc acolo”, a punctat șeful diplomației de la Moscova.

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov / SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia a exprimat în mod repetat disponibilitatea sa pentru organizarea de negocieri, sub condiția ca Kievul și Occidentul să recunoască anumite câștiguri teritoriale ale Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, Kievul a respins în mod constant aceste propuneri.

Lavrov avertizează înaintea conferinței de pace din Elveția: critici la adresa SUA și amenințări cu exerciții militare nucleare

Declarația lui Lavrov vine la doar două săptămâni înaintea conferinței de pace organizată de Ucraina în Elveția, la care China a fost invitată, dar nu și Rusia. În acest context, Beijingul nu a emis încă un răspuns cu privire la participarea la conferința din Elveția.

Pe de altă parte, ministrul Lavrov a criticat Statele Unite pentru ajutorul acordat Ucrainei, acuzând Washingtonul că devine „complice la crimele regimului de la Kiev”. El a subliniat în special livrările planificate de avioane de luptă F-16 cu capacitate nucleară către Ucraina ca pe o „acțiune semnal” din partea NATO.

Serghei Lavrov a atras atenția asupra exercițiilor ruso-belaruse pentru utilizarea armelor nucleare non-strategice, subliniind că aceste manevre ar trebui să servească drept avertisment pentru adversarii lor.

El a subliniat că astfel de exerciții ar trebui să îi determine pe cei care urmăresc escaladarea conflictului să își reconsidere acțiunile, amintindu-le despre consecințele grave și catastrofale ale unei eventuale escaladări nucleare.

„Cu toate acestea, sperăm că exercițiile ruso-belaruse pentru utilizarea armelor nucleare non-strategice (tactice), care sunt în curs de desfășurare acum, le vor da de gândit adversarilor noștri, amintindu-le despre consecințele catastrofale ale unei noi escaladări nucleare”, a avertizat Lavrov.